15.AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI NA “PLATANIMA”

Gradske vesti
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi biće održana danas, 4.jula, u kafani “Platani-kod Laze” , u okviru programa “Kafana u službi humanosti”, koju organizuje Crveni krst Valjevo, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj na “Platanima”.
 
“Ovu praksu smo počeli 2012.godine na predlog humanih ljudi i do sada je realizovano četrnaest akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, tokom kojih smo prikupili 1531 jedinicu krvi. Po akciji je to prosečno 109 jedinica. Braća lazić, vlasnici kafane “Platani”,  podstaknuti uspehom ovih akcija, odlučili su 2021.godine da povećaju broj akcija, tako da će ove godine biti organizovane čak tri akcije. Ovo je velika pomoć zajednici. Očekujemo dolazak i jednog od promotera ove akcije, glumca Petra Božovića, kao i veći broj dobrivoljnih davalaca krvi”.- rekao je Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.
 
Vlasnik “Platana” Miodrag Lazić podsetio je na početke ove akcije, kada je na predlog prijatelja, prihvatio da se akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuju u kafani jer, kako je rekao, u našem narodu vlada uvreženo mišljenje da “u kafani sve počinje”.
 
Dr Milutin Mihajlović, potpredsednik Crvenog krsta Srbije je istakao da se ovakvim akcijama postižu odlični rezultati, ne samo u Valjevu, već u celoj Srbiji.
“Međutim, potrebno nam je još, jer je optimalna brojka jedinica krvi za našu zemlju oko 250 hiljada, zato što su su kod nas počeli da se rade transplatacioni programi i drugi složeni medicinski zahvati. To znači da kao društvo moramo da uložimo dodatni napor i povećamo broj jedinica krvi, da bi svi naši pacijenti bili pravovremeno zbrinuti.”-istakao je dr Mihajlović.
 
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi na “Platanima ” je od 8,30 do 16 sati

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *