15. Ovčarska izložba i 4. Festival jagnjećeg pečenja u nedelju u Pričeviću

Gradske vesti Najnovije vesti

Na današnjoj konferenciji za novinare, najavljena je 15. Ovčarska izložba i 4. Festival jagnjećeg pečenja, koji će se održati u nedelju, 18. septembra u Pričeviću.

Direktor preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“ Dragutin Kuzmanović je pozvao sve odgajivače ovaca pramenke sjeničke rase, kao i sve “majstore koji peku jagnjad i spremaju jagnjeći gulaš” da se prijave za učešće na ovogodišnjoj Ovčarskoj izložbi i Festivalu jagnjećeg pečenja.

„Veliko mi je zadovoljstvo da posle dve godine pauze najavim 15. Ovčarsku izložbu i 4. Festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću. Što se tiče 15. Ovčarske izložbe, imaćemo 28 učesnika, koji će izložiti preko 200 grla, tačnije 210 grla sjeničke pramenke. Za sada još uvek primamo prijave što se tiče takmičenja u pripremanju jagnjećeg pečenja i pravljenju jagnjećeg gulaša, preko 40 ekipa će se takmičiti. Imamo i preko 30 poljoprivrednih gazdinstava koji se bave proizvodnjom domaćih proizvoda i domaće radinosti. Ovom prilikom bih pozvao sve naše drage sugrađane, poljoprivrednike i meštane iz celog Kolubarskog okruga i cele naše Republike, da 18. septembra dođu u Pričević, uveličaju našu manifestaciju i da to bude pravi reprezent grada Valjeva i svih naših poljoprivrednika koji su uzeli učešće u ovoj maniofestaciji“, rekao je Kuzmanović.

Iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe su poručili da su obišli teren i da je izvršen izbor grla za 15. Ovčarsku izložbu.

„Na osnovnu naših podataka koje smo prikupili sa terena, to je negde oko 210 grla. Normalno je da u strukturi od 210 grla se radi pre svega o kolekcijama odraslih ovaca, mlađih ovaca, dviski, a da se muška grla izlažu pojedinačno, pošto mi nismo predvideli da imamo muške kolekcije za izlaganje. Ono što smo primetili, imajuću u vidu da je ove godine dug i sušni period, uticalo je na to da proizvođači nisu u mogućnosti da proizvedu dovoljno količine hrane i da smo očekivali da životinje budu malo lošije kondicije. Na našu veliku sreću, mi smo kod poljoporivrednih gazdinastava kod kojih smo vršili izbor grla za izložbu, naišli na sasvim suprotnu situaciju i videćemo svi zajedno kada budemo bili u Pričeviću da su grla u jednoj pristojnoj, slobodno mogu reći u pravoj iložbenoj kondiciji, što nas veoma raduje. Želim da se zahvalim poljoprivrednim proizvođačima, koji su se pored ovog teškog vremena i teške godine, vrlo rado odazvali da učestvuju ponovo na ovoj manifestaciji“, poručio je dr Radoslav Vujić, predsednik Komisije za odabir grla koja će se takmičiti na izložbi.

Poziv za učešće u ovoj manifestaciji kako bi ona bila uspešna kao i prethodnih godina, uputila je i Mira Mirković iz Udruženja Festivala jagnjećeg pečenja.

Prijave za učešće na takmičenju pripremanja jagnjećeg pečenja i gulaša od jagnjećeg mesa su do sutra, 14. septembra, a učesnike i pobednike očekuju vredne robne i novčane nagrade, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *