www.odgovor.rs

Memorijalna trka”General Đukić”

Gradske vesti

Nakon godinu dana pauze danas u Valjevu je održana Memorijalna trka u znak sećanja na generala Svetomira Đukića.  Ovogodišnju sportsku manifestaciju, otvorio je proslavljeni košarkaški trener, a sada predsednik Olimpijskog saveza Srbije Božidar Maljković.

Nakon intoniranja himne Srbije „Bože pravde“položeno je  cveće na spomenik generalu Đukiću, koji se nalazi na putu Valjevo-Bajina Bašta, na deonici na kojoj se i održava ova trka.

„Pre tri, četiri godine me pozvao sin generala Đukića i potvrdio mi je ono što sam već znao. General Đukić je bio genijalan čovek, ispred svog vremena, napredan i poslao je srpskom narodu  poruku da bavljenje sportom pobošljava zdravstveno stanje naroda. Ali njegova poslednja poruka je najvažnija, a to je da razvijamo viteštvo u našem sportu, koga na žalost i sami smo svesni toga, na nekim terenima stadionima, nema! A genijalna poruka treba da nam bude zadatak da u budućem vremenu realizujemo reči velikog generala Đukića“, poručio je Božidar Maljeković i poželeo učesnicima uspešnu trku.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je pozdravio predsednika Olimpijskog saveza Srbije Božidara Maljekovića i članove porodice generala Đukića. Gradonačelnik je rekao da je srećan što je upoznao sina generala Đukića, sada pokojnog Dušana.

„Iz razgovora sa njim sam video koliko je njego otac imao ljubavi prema otadžbini, ali i prema sportu. Pozdravljam sve učesnike Memorijalne trke „General Svetomir Đukić“, organizatore ovog sportskog događaja Sportski savez Valjeva i Atletski klub „VAK 014″ i želim vam, uprkos ovoj kiši, uspešnu trku“, poručio je gradonačelnik.

U današnjoj trci su učestvovale sve kategorije dece od predškolaca, do srednjoškolaca, kao i pripadnici Vojske Srbije, policije, kao i seniori i veterani.

Današnjoj trci su prisustvovali potomci generala Đukića, kao i predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić, na čijoj teritoriji, u mestu Ražana je i rođen general Đukić.

General Svetomir Đukić je nedna od najznačajnijih ličnosti srpskog sporta. Jedan je od utemeljivača srpskog olimpizma, entuzijasta koji je puno ljubavi usadio u razvoj olimpijskog pokreta.  Kao mlad oficir, 1906. godine je na mestu pored današnjeg restorana „Platani“, na putu Valjevo-Bajina Bašta organizovao prvu zvaničnu atletsku trku. Učesnik je srpskih oslobodilačkih ratova i nosilac najviših odlikovanja.

Srbija ima dugu tradiciju olimpizma. Na prvim modernim Olimpriskim igrama u Atini 1896. godine bio je prisutan kralj Aleksandar Obrenović. Ali osnivanje Srpskog olimpijskog kluba i takmičarko učestvovanje na igrama, vezano je pre svega za Svetomira Đukića. On je 1912. godine u Stokholmu bio šef srpske delegacije, koja je prvi put pod zastavom Srbije nastupila na olimpijskim igrama.

Poštovanje od Međunarodnog olimpijskog komiteta ostalo je do kraja njegovog života, a on je ostao veran idejama koje je zastupao i zakletvi kralju i otadžbini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *