38. Džez festival u Valjevu

Gradske vesti Najnovije vesti

Od četvrtka, 17. novembra, do subote, 19. novembra održava 38. Džez festival u našem gradu. Prema rečima umetničkog direktora festivala Milana Đurđevića, očekuje nas festival sa raznovrsnim i vrhunskim muzičarima, kojima bi se pohvalio svaki ozbiljan džez festival u svetu.

„Program koji smo spremili je zasnovan na kreativnosti i tradiciji festivala. Pokušali smo da spojimo tradicionalno i moderno u jednu kategoriju, a da bude vanvremensko i mislim da smo dorasli tome da Valjevo stavimo na jednu ozbiljnu mapu džez festivala ne samo u Srbiji, već i šire“, najavio je Milan Đurđević na koneferenciji za novinare.

Prve večeri će u Centru za kulturu Valjeva od 20 časova, nastupiti valjevski bendovi i ulaz za ovo prvo veče je basplatan.

Klavijaturista benda „ABV“  Lazar Avramović je pozvao Valjevce da čuju domaće bendove koji nastupaju prve večeri, jer će imati prilike da čuju iskusne muzičare, ali i mlade snage koje dolaze.

Mikica Đurić, gitarista i frontmen valjevskog benda „Mehanički balet“  je rekao da će ove večeri biti predstavljeni novi albumi „Mehaničkog baleta“ i „Mjuzikl doktors“ (Musical Doctors), što će dati dodatnu vrednost „Večeri Valjevaca“, na kojoj će nastupiti Nina Kolarić i Lazar Avramović duo, ABV Bend, Blu trejn bend (Blue Train Band), Mehanički balet i Midnajt baz (Midnight Buzz).

Milan Đurđević, frontmen „Nevernih beba“, kao umetnički direktor Džez festa najavio je šta će Valjevci imati priliku da čuju u ova tri dana festivala.

„Na otvaranju festivala, u petak, 18. novembra će svirati Big bend RTS-a sa Stjepkom Gutom, jednim od najpoznatijih solista na trubi, koji je svirao i na prvom festivalu u Valjevu. Isto veče nastupa i Nenad Vasilić Trio, a sama činjenica da je on profesor kontrabasa u Parizu dovoljno govori o kvalitetu. On dolazi sa svojim triom i imaju aktuelno izdanje, koje promovišu po Evropi. U subotu, 19. novembra, valjevski festival učiniće izuzetnim još dva trija – Vladimira Samardžića, uz ekskluzivnu lajv promociju aktuelnog autorskog albuma i nakon pet godina, nastupiće virtuozni gitarista Vlatko Stefanovski  i njegov trio. Ove godine imamo ekskluzivnog gosta, može se reći sam vrh svetske džez scene, koji nam dolazi iz Pariza – Mokhtar Samba (Mokhtar Samba). U subotu, 19. novembra će u Valjevskoj gimnaziji biti održan master klas (master class) Stjepka Guta, za sve zainteresovane o tehnikama sviranja“, poručio je Đurđević.

Organizatori su se zahvalili Gradu Valjevu koji je i ove godine podržao organizaciju 38. Džez festa, ali i sponzorima, među kojima su tradicionalni prijatelji „Valjevska pivara“ i preduzeće „Gejt“.

Komplet ulaznica za dve večeri je 1000 dinara, a pojedinačne ulaznice su 600 dinara.

Moto ovogodišnjeg festivala je „Vreme je za buđenje“, što će se potvrditi već prve večeri , kada će nastupiti i mladi muzičari, učenici Valjevske gimnazije.

„Da li je Valjevo grad sa ozbiljnim kulturnim potencijalom, videće se nakon ovogodišnjeg 38. Džez festa, koji za cilj ima da privuče mlade, da stvori publiku, ali i da bar deset mladih posle ovog festivala, poželi da se bavi ovom vrstom muzike“, naglasio je umetnički direktor Festivala Milan Đurđević.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *