AGRORAZVOJ- KRAJEM MARTA JAVNI POZIV ZA PODSTICAJE U POLJOPRIVREDI

Novi direktor JP “Agrorazvoj valjevske doline” je Goran Marjanović, inženjer poljoprivrede i stručni saradnik za stočarstvo od osnivanja ovog preduzeća 2016. Kako za sebe kaže, ovo mu nije prvo direktorsko mesto, jer je bio poslednji direktor Direkcije za poljoprivredu, koju je nasledio “Agrorazvoj”, čije su osnovne delatnosti upravljanje stočnim fondom, gazdovanje šumama i kreiranje programa mera i podsticaja za razvoj poljoprivrede na teritoriji Valjeva.  Za 2023. izdvojeno je rekordnih 100 miliona dinara iz gradskog budžeta namenjenih za podsticaje u poljoprivredi,o čemu direktor Marjanović kaže:
” Pre dvadesetak godina izdvajanja iz budžeta grada za poljoprivredu bila su više nego skromna i usmeravana su isključivo za nabavku sadnog materijala. U periodu od 2004. do 2008. ta sredstva su donekle povećana ali, ni tada a ni kasnije, nisu predstavljala veću pomoć poljoprivrednicima. Tek u prethodnih šest godina dolazi do značajnog pomaka. U 2016. budžet za podsticaj poljoprivredi iznosio je 8 miliona dinara, da bi u 2022. dostigao do 85 miliona dinara. Izdvajanja za ovu godinu od 100 miliona dinara svrstavaju Valjevo među vodeće četiri lokalne samouprave po visini sredstava u Srbiji, bez Beograda. U prethodne dve-tri godine novčana pomoć je premašila 200 miliona dinara. U prošloj i pretprošloj godini podneto je više od 1500 zahteva za subvencije, moguće je da će sada broj zahteva biti i veći. Važno je napomenuti da, ukoliko neko ne dobije podsticaj u ovoj godini, moćiće i dogodine da konkuriše, jer planiramo da i ubuduće sprovodimo mere podrške .”
Plan i program subvencija se, po rečima direktora, kreiraju prema interesovanju i potrebama poljoprivrednika. Javni poziv uslediće krajem marta ili početkom aprila, pošto na Program stigne saglasnost ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i usvoji ga Skupština Grada.
Valjevo sa okolinom je voćarski i stočarski kraj, ali je sve veće interesovanje za uzgoj povrća i lekovitog bilja.
“Naši poljoprivrednici su najviše zainteresovani za nabavku poljoprivredne mehanizacije, traktora i priključnih mašina, pa smo odlučili da 50 odsto sredstava od 100 miliona, sa kojima rapolažemo,  odvojimo baš za tu namenu. Subvenciju od 500.000 dinara za kupovinu traktora povećaćemo za 100.000 dinara. Veliko je interesovanje za podizanje zasada šljive, maline i borovnice. Svedoci smo da poljoprivreda plaća sve veći danak suši, pa ćemo nastaviti sa programom subvencija za iskop bunara sa tehničkom vodom za napajanje stoke i zalivanje poljoprivrednih kultura. Bolna tema u celoj Srbiji,pa i kod nas, je pad u grani mlečnog govedarstva. Tu je svaka mera podrške dobrodošla, pa i nedavno povećanje premije za mleko. Velika je šteta što Valjevo nikad nije smoglo snage da osnuje zadružnu mlekaru, jer ima podataka da neki od poznatih otkupljivači sarađuju sa valjevskim prozvođačima mleka. U “Agrorazvoju” planiramo da ubuduće više radimo na preduslovima za razvoj mlečnog govedarstva, a u tu meru prevashodno spada nabavka muznih grla sa dobrim genetskim potencijalom što podrazumeva uvoz takvih grla. U ovoj godini podsticaj za kupovinu steone junice iznosiće 100.000 dinara.”- pojašnjava Goran Marjanović i ističe da u “Agrorazvoju” vraćaju meru hemijske analize zemljišta. Za tu namenu su već obezbeđena sredstva za kupovinu krečnog materijala radi popravke kvaliteta zemljišta.
U delatnosti upravljanja Stočnim fondom “Agrorazvoj” planira da u ovoj godini nabavi umatičena priplodna grla u vrednosti od pet miliona dinara, kako bi se povećao broj i rasni sastav grla.
Ostanak i opstanak  mladih poljoprivrednika na selu iziskuje velika ulaganja i svakodnevni rad. Težak je to život lišen mnogih životnih zadovoljstava, a pre svega čestog odmaranja letnjeg odmora. Opstaju samo oni vredni i uporni, ali  je i njima potrebna svaka vrsta podrške i pomoći. Zbog toga je i uloga stručnjaka u “Agrorazvoju” i da motivišu poljoprivrednike, ne samo kroz državnu novčanu pomoć, već i stručnim savetima, edukacijom, studijskim putovanjima i učešćem na sajmovima poljoprivrede u zemlji i inostranstvu.
/redakcija/
Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts