AKTIVNOSTI I PLANOVI UDRUŽENJA PENZIONERA U OVOJ GODINI

Gradske vesti
Prijavljivanje penzionera za desetodnevni odmor u banjama Srbije o trošku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko odiguranje (RF PIO) u 2023.godine završeno je 2.marta. U ovu svrhu RF PIO je opredelio 593,7 miliona dinara a pravo da konkurišu su imali penzioneri sa prebivalištem u Srbiji, čija su mesečna primanja do 37.809 dinara. Zaključno sa drugim martom u Udruženju penzionera grada Valjeva, gde su podnošene molbe za besplatan odmor u banjama, stiglo je 1320 prijava sa teritorije Valjeva.
Predsednica Udruženja penzionera Vera Drinčević  kaže za naš portal da članstvo u ovoj organizaciji nije uslov za ostvarivanje ovog prava.
” Pravo na odmor  u banjskim ustanovama imaju korisnici starosnih, porodičnih i invalidskih penzija koji, osim penzija, nemaju druga lična primanja i nisu ovo pravo koristili u prethodne tri godine. Republički PIO-fond je odredio kvotu od 219 mesta u banjama za penzionere sa teritorije Valjeva u sve tri kategorije, i to 138 za korisnike starosne penzije, 50 za porodične penzije i 31 za invalidske penzije. Rang lista i prijave korisnika koji ne ispunjavaju uslove biće objavljena i istaknuta na oglasnoj tabli Udruženja 31.marta. Prigovore je moguće uložiti od 3.aprila zaključno sa 7.aprilom 2023. Prigovori se razmatraju u roku od pet dana, a konačna lista biće objavljena 19.aprila,”-pojašnjava Vera Drinčević.
Kao i prethodnih godina Udruženje penzionera grada  Valjeva i dalje pruža uslugu povoljne nabavke ogreva za predstojeću grejnu sezonu.
” Upis za kupovinu ogreva počeo je 10.marta. Plaćanje je u osam mesečnih rata ili u šesnaest polumesečnih rata do 31.oktobra ove godine, a isporuka ogreva je u letnjim mesecima. Pored uglja i drva u ovoj godini je u ponudi i nabavka peleta. Dobavljač uglja je preduzeće “Trans-komerc” iz Valjeva, koje obezbeđuje “sirovi” ugalj po ceni od 16, 500 dinara za tonu i “suvi” ugalj po ceni od 22, 500 dinara za tonu. Cena peleta je 42.000 za tonu a dobavljač je firma “Silvester-komerc” d.o.o iz Valjeva. Ogrevno drvo je 7,250 dinara za kubni metar. Prošle godine je oko 600 penzionera nabavilo ogrev na rate. Za ovih nekoliko dana, koliko traje upis, prijavilo se 90 penzionera, koji su i članovi Udruženja, što je uslov za povoljnu kupovinu ogreva. U slučajevima kašnjenja isporuke ili nekih drugih nepravilnosti reklamacije se upićuju dobavljačima, a ne Udruženju,”- kaže Vera Drinčević.
Predsednica ističe dobru saradnju Udruženja sa Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad “Kolubara”. Pored pomoći penzionerima u rešavanju egzistencijalnih potreba, u Udruženju planiraju da se intezivnije uključe u zbivanja u kulturi Grada. Po rečima predsednice, sala u prizemlju Doma penzionera pogodna je za održavanje književnih večeri, tribina, slikarskih izložbi i svih onih dešavanja u kulturi, koja bi ublažila starosni “jaz” između penzionera i radno aktivnih građana i omladine. A da bi se taj plan ostvario potrebna nam je mala pomoć Grada Valjeva, zaključuje Vera Drinčević.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *