Aktuelni radovi i planovi za naredni period JKP “Vidrak”

Gradske vesti Najnovije vesti

Ulazimo u  period mirovanja vegetacije, od kasne jeseni do ranog proleća, tako da se stvaraju uslovi za jesenju sadnju.  U skladu sa planom redovnog održavanja zelenih površina, Služba zelenila JKP “Vidrak” Valjevo, redovno obavlja poslove na čišćenju, utovaru i odvozu lišća, koje je već od avgusta usled suše počelo da opada.

Da bi Grad dobio urbaniji izgled, urađeno je idejno rešenje za žardinjere koje se nalaze na potezu od Muzeja do spomenika Živojinu Mišiću  i Desankinog venca, kao i ispred Centra za kulturu, oko spomenika Žikici Jovanoviću Špancu.

„Urađen je dizajn i napravljen je izbor sadnica. Rebalansom budžeta Grad je odobrio sredstva u iznosu od 3,5 miliona dinara. Napravićemo nešto sasvim novo, uklonićemo sadnice koje su stare preko 30 godina, koje su jako lošeg vitalnog stanja. Žbunaste vrste su izgubile  formu, kao i ruže različitih varijeteta i nije to više u punoj formi, nemoguće je ga povratiti. Novim idejnim rešenjem koristiće se biljke koje neće biti visoke zbog preglednosti i vizure, ali će biti vertikalne dinamike, od sezonskog cveća, šiblje i perene, biće višegodišnje biljke koje će biti dekorativne cele godine. Zadržaćemo geometrisku formu, s obzirom na to da je u pitanju Trg, sadnice neće obuhvatati celu površinu , napravićemo takvu formu da imamo vertikalnu dinamiku. Pratićemo trendove u pejzažnoj arhitekturi i primenićemo ih ovde, a cilj nam je da biljke koje budu tu posađene budu lako održive, trajne i adaptibilne na naše vremenske uslove. Tokom zime, sadnice će imati vremena da se adaptiraju i na proleće očekujemo pun efekat, naravno uz kvalitetno održavanje“, najavila je Ksenija Badem, direktorka JKP “Vidrak” Valjevo.

Po njenim rečima, u toku su pripreme površina na kojima će biti obavljena sadnja, očekuje se ugovor sa Gradom i postupak javne nabavke za sezonsko cveće i šiblje koje će biti sađeno.

„Prvih šest meseci ove godine nakon povećanja cena, nismo bili u mogućnosti da sprovedemo nabavke planiranih investicija. Sada smo  uspeli da odvojimo neka sredstva, tako da su se stvorili uslovi da možemo da uđemo u nabavku mašina koje su nam neophodne, a da ne ugrožavamo likvidnost preduzeća i na taj način nadomestimo nedostatak radne snage, a i obnovimo već prilično star vozni park. Do kraja decembra će biti isporučeno vozilo kamion kiper do 3,5 t koji će se koristiti za odvoz kabastog smeća. Pokrenuli smo javnu nabavku za lizing vozila koja su odobrena na Skupštini grada Valjeva i to cisterne fekalke. Postojeća fekalka ne može da odgovori na sve zahteve građana, pa iz tog razloga smo dali ovoj nabavci prioritet. Očekujemo isporuku do februara , a onda nabavku kamiona smećara. Možda ćemo biti u prilici da nabavimo vozilo bez kredita i bez lizinga, ali to još uvek ne možemo da procenimo. Takođe, upravo se sprema dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za nadogradnju – grajfer koja će nam pomoći da efikasnije uklanjamo divlje deponije, a samim tim biće i manje izvršilaca na toj poziciji. Imamo naš kamion koji je prilično nov, ali se dovoljno ne koristi s obzirom na to da nemamo dovoljno radne snage koja može da utovara sve te divlje deponije, pa po potrebi angažujemo mašinu drugih preduzeća. Smatramo da će nam nadogradnja na naš kamion obezbediti efikasniji  rad i efikasnije uklanjanje divljih deponija, odnosno otpada koji se nalazi van kontejnera“, objasnila je direktorka “Vidraka” i dodala da će do kraja decembra biti sprovedena nabavka kontejnera zapremine 1.1m³ i to 100 komada za zamenu postojećih, dotrajalih i 100 komada za selekciju otpada.

Za narednu godinu u planu je nabavka jednog kamiona od 22 kubika za Divčibare i jedan kamion od 16 kubika za Grad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *