AMBASADOR ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN U POSETI VALJEVU

Gradske vesti

Grad Valjevo, ugostio je ambasadora Islamske Republike Iran, u Beogradu, Njegovu Ekselenciju Rašida Hasana Bur Baeija sa saradnicima. U razgovorima sa delegacijom Irana učestvovali su predstavnici Grada Valjeva iz oblasti privrede, kulture, sporta i turizma i Regionalne privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga.

U razgovorima delegacija istaknuta je namera da se u budućnosti intenzivira saradnja u raznim oblastima. Gradonačelnik Lazar Gojković poručio je da Islamska Republika Iran i Republika Srbija već odavno imaju tradicionalno dobru bilateralnu saradnju. Susreti delegacija su prilika da analiziramo mogućnosti saradnje i na nivou gradova. On je pozvao sugrađane da posete izložbu „Moja prelepa zemlja Iran“, iranske umetnice Parise Šad Gazvini, koja je održana u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“, gde možemo bolje upoznati ovu prelepu zemlju.

Ambasador Islamske Republike Iran u Beogradu zahvalio se gradonačelniku na dobrodošlici i istakao da postoji mnogo potencija za saradnju u budućnosti: „Čast mi je što sam danas sa gradonačelnikom i njegovim kolegama razgovarao o raznim temama, mnogo potencijala ima za saradnju. Ono što me raduje, jeste da postoji velika politička volja između dve zemlje na najvišem nivou i nadam se da će se ta saradnja razvijati.”

Vesna Kudić, direktora Regionalne Privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga predstavila je privredu regiona.

 

 

“Regija Kolubare, Mačve i Podrinja zauzima površinu od 6,5 odsto teritorije Republike Srbije, i pokriva privredne aktivnosti 14 jedinica lokalne samouprave. U protekloj godini u Sektoru industrije nastavljen je dalji rast investicionih ulaganja. Od direktnih investicia u industriji na području grada Valjeva je novi pogon Kineske korporacije Hisense Group gde je investirano oko 40 miliona eur u novi pogon fabrike za proizvodnju rashladnih uređaja, poznatih svetskih brendova radi izvoza na evropska i druga tržišta, kao i nemačke kompanije: Bizerba-fabrika za proizvodnju mernih uređaja i Hansgrohe – fabrika sanitarnih armatura. Kada je u pitanju struktura privrede najzastupljeniji je sektor usluga sa 53 odsto, zatim sledi industrija sa 29 odsto i sektor poljoprivrede sa 18 odsto. Spoljnotrgovinska robna razmena privrede regiona u protekloj godini ostvarila je suficit u iznosu od 357 miliona evra. Najviše su se izvozili rasladni uređaji, zatim NPK đubriva, kablovi i provodnici, dok su kod uvoza bili najzastupljeniji proizvodi obrađene kože, azotna đubriva, aluminijum. Najznačajniji spoljnotrgovinski partner u izvozu je Češka Republika, dok je u uvozu najveći partner bila Kina”.

Po njenim rečima, zavaljujući Poslovnim forumima u organizaciji Privredne Komore Srbije koje imaju za cilj predstavljanje mogućnosti saradnje sa stranim kompanijama, uključivanje u njihove lance dobavljača kao i povezivanje sa poslovnim partnerima i potencijalnim investitorima u svim sektorima privrede, naši privrednici ostvarili su poslovnu saradnju sa inostranim kompanijama.

“Nakon Kovida19 i početka Ukrajinske krize koji su negativno uticali na našu privredu, zahvaljujući merama Vlade Republike Srbije, očuvana je ekonomska stabilnost uz podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, ublaženi su finansijski gubici i ubrzan je oporavak privrede. Regionalna privredna komora aktivno učestvuje u promciji i što široj primeni programa podsticaja i podrške privredi”, istakla je direktorka RPK Vesna Kudić.

Na kraju susreta delegacija, ambasdor Islamske Reublike Iran poručio je da se može uspostaviti odlična saradnja na nivou gradova dve zemlje, bilo da se radi o kulturi, sportu, privredi, trgovini i industriji, kao ostalim oblastima: „Pokušaćemo da definišemo grad u Iranu koji po svim aspektima odgovara Valjevu, što može biti veoma dobra odskočna daska za saradnju između dve zemlje na nivou gradova“. Ovim je otvoren put za operacionalizaciju dogovorenih principa saradnje na regionalnom i lokalnom nivou.

Izvor:RPK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *