BESPLATAN BORAVAK U BANJAMA SRBIJE ZA PENZIONERE

Gradske vesti
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje izdvojio je 593,7 miliona dinara za besplatan odmor i zdravstveni oporavak penzionera u srpskim banjama u 2023. Prijave za desetodnevni boravak u banjama počele su 11.februara i trajaće zaključno sa 2.martom a imaoci ovog prava se prijavljuju u udruženjima penzionera sa područja filijale Fonda gde  prebivaju. Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava. Pravo da se prijave imaju svi korisnici penzija čija primanja iznose do 37.809 dinara i,osim penzije, nemaju druga lična primanja.
Direktor PIO-fonda u Valjevu Ljubiša Damnjanović pojašnjava da pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjskim ustanovama i lečilištima imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija sa prebivalištem u Republici Srbiji uključujući i teritoriju AP Kosovo i Metohija.
” U Kolubarskom okrugu ima 38.000 penzionera, od tog broja 22.000 živi u Valjevu. Prošle godine je oko 200 penzionera u Okrugu ostvarilo pravo na besplatan odmor i rekreaciju u banjama. Jedan od uslova ovogodišnjeg konkursa je da isključivo mogu da se prijave samo oni, koji nisu koristili ovo pravo u prethodne tri godine. PIO-fond snosi i troškove puta, a penzioneri iz Kolubarskog okruga mogu da se opredele, odnosno, da izraze želju za boravak u Vrnjačkoj Banji, Banji Koviljači, Mataruškoj Banji, Atomskoj banji u Trepči ili Vazdušnoj banji u Ivanjici. Iako su u pitanju renomirana lečilišta za gastroenterološka, kardiovaskularna i reumatska oboljenja, narušeno zdravstveno stanje nije uslov za pravo na banjski odmor. Uslov nije ni članstvo u Udruženju penzionera. Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje snosi putne troškove i troškove smeštaja pratiocu slepog lica i pratiocu deteta, koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju a nije sposobno za samostalan život.”-kaže Damnjanović.
Uz popunjenu prijavu, penzioneri treba da prilože penzijski ček i medicinsku dokumentaciju, ako je imaju.
Rang lista penzionera koji su ispunili uslove za besplatan boravak u banji biće objavljena dvadeset prvog radnog dana od isteka oglasa a predviđena je i mogućnost podnošenja prigovora na rang listu u roku od pet radnih dana.
” Sve prijave razmatraće nadležna komisija koja će bodovati visinu penzije, dužinu staža osiguranja i broj godina provedenih u penziji. Dodatne bodove dobijaju korisnici prava na negu i pomoć drugog lica. Ukoliko penzioner poseduje medicinsku dokumentaciju, po preporuci lekarske komisije biće upućen u odgovarajuće banjsko lešilište. Takođe, odobrena je i mogućnost da korisnik prava, prema sopstvenoj želji, povede i pratioca, koji plaća banjski smeštaj po važećoj ceni.”-pojašnjava Damnjanović.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje ovih dana je štampao i uputio na adrese svojih korisnika brošuru “Vodič za penzionere” u milion i šeststotina hiljada primeraka. Brošura sadrži sve informacije neophodne penzionerima da ostvare svoja prava i obaveste se o svim pogodnostima koje obezbeđuju lokalne samouprave.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *