BEZ PRISTUPNICE

Gradske vesti Najnovije vesti
Valjevska Kancelarija za mlade (KZM), koja je otvorena prošle godine uz podršku Grada, jedna je od 110 omladinskih organizacija u gradovima i varošima u Srbiji a pod pokroviteljstvom ministarstva omladine i sporta. Podsećanja radi, zalaganjem odbornice Ivane Petarić ovdašnja KZM već deset meseci radi u prostorijama Centra za kulturu, okupivši oko 70 volontera, koji su do sada ostvarili više zanimljivih programa i projekata. Veliko interesovanje omladine, ali i roditelja, pobudila je tribina o internet nasilju, uzrocima i posledicama zlopotrebe “života na mreži”.
Upravo, zadaci i ciljevi KZM se ostvaruju isključivo u oblasti omladinske politike, što neretko izaziva nedoumice i podozrenje mladih i njihovih roditelja. Za neupućene, KZM je nestranačka organizacija, koja se bavi društvenim i kulturnim potrebama mladih od 13 do 30 godina radi unapređenja kvaliteta njihovog života.
” Otkako živimo u višestranačkom društvenom uređenju svaki iole složeniji pojam, koji sadrži reč “politika”, često se dovodi u vezu sa delovanjem političkuh stranaka. Otuda i nerazumevanje pojedinaca, koji veruju da je omladinska politika deo programa neke partije, bilo da je na vlasti ili se bori za vlast. Suprotno ovom verovanju, briga o mladima je zadatak celokupnog društva. To je proces koji zahteva vreme i sredstva i ostvaruje se preko omladinskih organizacija a nezavisan je od dnevne politike.”- pojašnjava odbornica Petarić.
Ipak, neko je morao da “povuče nogu”. Ministarstvo omladine i sporta, lokalne samouprave, nevladine organizacije i mnogobrojni sponzori pomažu rad kancelarija za mlade širom Srbije, pa je tako i u Valjevu.
“KZM je posvećena rešavanju izazova sa kojima se mladi danas susreću i trudi se da, kroz prigodne programe i projekte, poboljša kvalitet njihovog života. Ne postoji “pristupnica ” u KZM, već samo zanimanje i volja mladih da se bave svojim interesovanjima i potrebama”.-kaže I.Petarić.
Op prošle sedmice nova koordinatorka KZM je Svetlana Sajić, profesorka srpskog jezika i književnosti- novosadska Valjevka. Radila je u Kulturnom centru Novog Sada i Radioteleviziji Vojvodine, gde je stekla značajna iskustva učešćem u domaćim i međunarodnim projektima.
” Sva važna zbivanja u kulturi mladih i za mlade događaju se u Beogradu i Novom Sadu, što je izvestan vid centralizacije kulture. Samim tim su svi drugi neravnopravni i na neki način isključeni.Dvanestog avgusta ove godine  u Valjevu je prvi put obeležen Međunarodni dan mladih, koji se u svetu obeležava od 2000. Želimo da učestvujemo u svim značajnim događajima, da se povežemo i sa drugim omladinskim organizacijama širom zemlje i sveta, da razmenjujemo znanja i iskustva, uvedemo nove sadržaje i time se bolje predstavimo društvenoj i kulturnoj javnosti”.- objašnjava S.Sajić.
Na listi budućih programa je više stavki, s obzirom na to da je KZM dobila milion dinara iz gradskog budžeta.U oktobru je u planu seminar za mlade sa hendikepom, u organizaciji Udruženja studenata sa hendikepom, koji se održava na Zlatiboru uz učešče troje mladih iz Valjeva. Odmah potom biće organizovan i Solarni kamp koji, preko ministarstva omladine, podrzava nemačka investiciona oganizacija GIZ. Do kraja godine biće ostvareno još nekoliko projekata. Jedan od njih je i Sajam srednjih škola gde će valjevski srednjoškolci predstaviti osnovcima svoje škole. Tu je i program besplatne pripreme đaka “osmaka” za upis u srednje škole. Mnogima će biti zanimljive i korisne tribine o inernet nasilju koje pripremaju volonteri. U planu je i pokazna vežba Značaj pružanja prve pomoći u hitnim situacijama. Biće to “hepening” za sve starosne grupe. Madi da nešto važno nauče, stariji da se podsete gradiva iz nekadašnjeg školskog predmeta odbrane i zaštite.
B.Đ-B.M

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *