Bezbednost i novine u školskom programu na prvom mestu

Gradske vesti

Nova školska godina u Srbiji počela je 1.septembra intoniranjem srpske himne. Prvi školski dana bio je posvećen razgovorima sa đacima, a u narednim nedeljama najavljeni su razgovori o međusobnom  poštovanju, solidarnosti  i humanim vrednostima.

 

„Usmerićemo se na aktivnosti koje doprinose razvoju pravih vrednosti, saradnji, poštovanju, uvažavanju različitosti, solidarnosti, humanosti. U sedmici od 04.-08.septembra biće organizovana tematska nastava u vidu radionica koje će nastavnici realizovati sa svojim učenicima. U nedelji od 11.-15.septembra biće inicijalna ispitivanja , odnosno inicijalno procenjivanje učenika . Učenicima bi trebalo da bude objašnjeno da visoka ocena nije cilj već znanje koje su usvojili. Nastavnici bi trebalo da sagledaju stečeno znanje i da koncipiraju nastavu na osnovu rezultata“, rekla je načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić uz napomenu da će velika pažnja u nastavi biti posvećena motivaciji učenika.

Govoreći o spoljašnjoj i unutrašnjoj motivaciji, dr Zorica Jocić je istakla da izvesna doza takmičarskog duha može biti pozitivna u nastavi ali ne sme da preraste u rivalitet. „Sredina koja nije kooperativna, a rivalski je nastrojena često kod učenika dovodi do stanja anksioznosti, stresa i straha. To posebno utiče na decu koja su povučena i nesigurna. Zaključak je da bi trebalo izbegavati preterani takmičarski duh a negovati lepo ponašanje, razumevanje i međusobnu saradnju. Na tome će se raditi“, naglasila je dr Jocić.

Uveden je novi izborni predmet – “Vrline i vrednosti kao životni kompas” koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

„Ponašanje i postupci nastavnika mnogo utiču na oblikovanje ponašanja učenika. Zato nastavnici moraju da vode računa o svakom neverbalnom i verbalnom vidu komunikacije sa učenicima. U smernicama je istaknuto da je saradnja sa roditeljima ključni faktor bez kog je uspeh u školskom radu teško ostvariv.

Kada je u pitanju bezbednost u školama na području grada Valjeva i ostalih opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga, omogućeno je da se učenici i nastavnici osećaju sigurno i bezbedno,“ istakla je načelnica ŠU.

Škole na području grada Valjeva su obezbeđene stalnim prisustvom policijskih službenika. Trenutno je angažovano 34 policajca što je veći broj u odnosu na prošlu školsku godinu.

Po rečima načelnika PU Valjevo Vladana Jerinića ukupno sedam škola na teritoriji grada Valjeva imaće obezbeđenje u dve smene kao i u svih šest srednjih škola. Osam seoskih škola biće obezbeđene tokom jedne smene sa prisustvom policije.

„Stanje bezbednosti škola na području grada Valjeva za sada je stabilno, mi ćemo se truditi da tako i ostane. Okruženje škola će biti dodatno obezbeđeno stalnim prisustvom civilnih operativnih radnika koji će pratiti kretanje lica iz kriminogene sredine i ponašanja dece iz okruženja škola“, objasnio je Jerinić.

Direktor Poljoprivredne škole Valjevo Milan Gajić je naglasio da će smernice Ministarstva prosvete biti primenjivane, prevashodno kroz tematsku nastavu.

„Učenici će se baviti određenim temama koje je izradio naš stručni tim pedagoga, psihologa i rukovodstva škole. Naravno sve aktivnosti trajaće čitave godine. Bitno je da napomenem da smo mi i do sada negovali toleranciju, poštovanje različitosti i da obrazovno-vaspitnim radom istaknemo prave životne vrednosti“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *