BEZBEDNOST U ŠKOLAMA I PROMOCIJA ŠKOLE UNUTRAŠNJIH POSLOVA „JAKOV NENADOVIĆ“ U SREMSKOJ KAMENICI

Gradske vesti

Na inicijativu Policijske uprave Valjevo u saradnji sa Školskom upravom Valjevo 10. marta 2023. godine održan je sastanak na teme bezbednosti učenika, škola, nastavnog osoblja i trećih lica, saradnje sa nastavnim osobljem i animiranje učenika povodom osnivanja Srednje škole unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ u Sremskoj Kamenici.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Policijske uprave Valjevo, Školske uprave Valjevo i direktori osnovnih i srednjih škola sa područja grada Valjeva.

U uvodnom obraćanju načelnik Policijske uprave Valjevo potpukovnik policije Vlada Jerinić je istakao značaj dobre saradnje između škola, Školske uprave i Policijske uprave koji je u interesu bezbednosti svih učesnika života i rada škole. On je rekao da će ovaj sastanak biti interaktivnog tipa, što znači da će postojati mogućnost iznošenja bitnih izazova od strane direktora škola, međusobna razmena iskustava, evidentiranje problema i predlaganje rešenja. Načelnik se posebno osvrnuo na značaj osnovane Škole unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ u Sremskoj Kamenici, kao i procedure u vezi sa upisom učenika osmog razreda u ovu školu.

Potom se prisutnima obratila rukovodilac Školske uprave Valjevo dr Zorica Jocić. Ona je pohvalila saradnju Školske uprave i Policijske uprave Valjevo po brojnim pitanjima od bezbednosti učenika i zaposlenih u školama, preko preventivnih programa policije, do podrške za realizaciju završnog ispita učenika osmog razreda osnovne škole. U vezi sa tematikom bezbednosti u školama, dr Zorica Jocić je istakla značaj primene 3 pravilnika: Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje iz 2020. godine, Pravilnika o postupanju u ustanovi u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda i časti ili dostajanstva ličnosti iz 2018. godine i Pravilnika o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, učenika ili trećeg lica iz 2016. godine. S tim u vezi, Jocić je naglasila obavezu škola da obaveštavaju Školsku upravu i policiju u okviru spoljašnje zaštitne mreže kod slučajeva trećeg nivoa vršnjačkog nasilja i učešće policije kada su u pitanju slučajevi sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja. Za školske policajce Zorica Jocić je iznela mišljenje da su oni spona između škola i policije, a pohvalila je i preventivne programe policije. Povodom osnivanja Škole unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ u Sremskoj Kamenici rukovodilac Školske uprave Valjevo je naglasila da viši nivo obrazovanja i profesionalnosti policijskih službenika garantuje viši nivo bezbednosti u školama.

Dragan Dobrosavljević, načelnik Odeljenja policije je govorio o statističkim podacima u vezi sa stanjem bezbednosti u školama grada Valjeva i ukazao je na značaj osnivanja Škole unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici.

Direktori škola su pohvalili izuzetno dobru saradnju sa Policijskom upravom Valjevo, a naveli su i određene manje probleme koji traže rešenje. Većina direktora je istakla potrebu da škole imaju obezbeđene školske policajace jer sa njima postoje uspešna iskustva i učenika i nastavnika. Osim toga, navođeni su problemi tipa potrebe za jednosmernom ulicom i nebezbednog pešačkog prelaza zbog parkiranja građanstva na školskom parkingu u blizini kovid ambulante. Evidentirana je i potreba za „ležećim policajcem“ ispred škole i molba za obilazak školskog dvorišta od strane policijske patrole zbog oštećenja koja se dešavaju u večernjim satima. Na svako od postavljenih pitanja odgovorio je načelnik Policijske uprave Valjevo Vlada Jerinić uz obećanje da će se tražiti i pronaći rešenja za svaki od iznesenih problema. Direktori škola su potvrdili da će u okviru profesionalne orijentacije pružiti učenicima neophodne informacije u vezi sa Školom unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“ u Sremskoj Kamenici.

Sastanak je završen zajedničkom konstatacijom da ovakvi susreti doprinose unapređivanju kvaliteta saradnje prisutnih u cilju povećanja bezbednosti učenika i škola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *