“BIM” INFO DAN

Gradske vesti

U saradnji sa Udruženjem za građevinarstvo Privredne komore Srbije – Grupacijiom za BIM tehnoligije, u Regionalnoj privrednoj komori u Valjevu održan je info dan sa ciljem bližeg upoznavanja predstavnika inženjerske struke sa ovim savremenim tehnološkim rešenjem u građevinskoj delatnosti.

BIM (Building information modeling) je novi univerzalni jezik arhitekture, građevinarstva i infrastrukture, i pokretač digitalne transformacije građevinskog sektora u Evropi i svetu. Na BIM ne treba gledati isključivo kao na novu digitalnu tehnologiju, već kao na stratešku i sveobuhvatnu metodologiju za efikasnije upravljanje građevinskim i infrastrukturnim projektima, uz znatno manje troškove. Kroz rad na zajedničkoj platformi, BIM omogućava učesnicima na projektu da sagledaju sveukupnu efikasnost kako velikih, tako i malih projekata, optimizuju vreme i efikasnije upravljaju troškovima i to u svim fazama životnog ciklusa objekta: od idejnog rešenja, preko glavnog projekta, izgradnje do eksploatacije, održavanja i rušenja na kraju veka trajanja.

Info dan o BIM tehnoligiji bio je namenjen projektantima svih inženjerskih struka, izvođačima građevinskih radova, kao i predstavnicima relevantnih državnih organa i obrazovnih institucija. Raspravljano je o iskustvima, benefitima i izazovima korišćenja BIM tehnoligije uz prikaz primera iz prakse. Učesnici info dana imali su priliku da čuju iskustva najboljih u ovoj oblasti, poput kompanija “hiCAD”, “ATI Project”, “Bexel Consulting”, “Team Cad”, kao i profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu – Departman za arhitekturu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *