БОРЕЉ НИЈЕ КРИО КОЛИКО ЈЕ БЕСАН НА КУРТИЈА: Немачка штампа о детаљима састанка иза затворених врата у Бриселу

Najnovije vesti Vesti iz Srbije i regiona

УЗАЛУДНИ осмочасовни преговори у Бриселу нови су корак у напетостима на КиМ, преносе немачки медији. Посебно истичу то што је овог пута за неуспех окривљен искључиво Аљбин Курти.

– За сада су пропали напори Европске уније да примири тешке напетости између Београда и Приштине – сумира водећа немачка агенција ДПА дешавања из Брисела од јуче.

Преносе речи високог представника ЕУ Жозепа Бореља да тзв. косовски премијер Аљбин Курти “није прихватио” предлог за деескалацију, па су осмочасовни разговори остали без резултата.

– Српски председник Александар Вучић је, напротив, био спреман на договор – парафразира ДПА Борељове речи.

ДПА подсећа да је ствар затегнута око регистарских таблица, и да су због тога српски полицајци напустили тзв. Косовску полицију. Зато сада Еулексова полиција мора да се стара о безбедности на северу КиМ.

Курти је крив!

У кратком извештају “Франкфуртер алгемајне цајтунга” истиче се чињеница да је Борељ окривио Куртија за неуспех.

– Борељ је, видно бесан, најавио да ће информисати шефове дипломатија о Куртијевом одбијању да се држи међународних обавеза – пише лист.

За тзв. Косово би то могло значити да на Самиту о Западном Балкану кроз две недеље у Тирани не може да рачуна на дуго прижељкивану визну либерализацију за путовања грађана у ЕУ, наводи франкфуртски лист.

– На том питању је деловало да се ствари померају у последње време, а посебно се Немачка залагала за тај корак – наводи се у тексту, преноси “Дојче веле”.

– ЕУ упозорава на могућност насиља након пропалих разговора о таблицама – насловљен је извештај на порталу недељника “Цајт”.

Ради се о Борељовој изјави да прети опасан “безбедносни вакуум” на северу КиМ.

Касно у понедељак је пак Курти саопштио да се рок за кажњавање возача због коришћења српских таблица помера за 48 сати. У том периоду, како је најавио, нада се компромису.

Претходно је са Куртијем разговарао амерички амбасадор у Приштини.

Izvor:Novosti.rs/(Дојче веле)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *