Брнабић: Основни задатак да Србија задржи стабилност и настави раст

Najnovije vesti Vesti iz Srbije i regiona

Мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић представља свој експозе пред народним посланицима, којима је поручила да тражи њихову подршку како би влада Србију наставила успешно да води и у наредним годинама.

Основни задатак будуће Владе је, како је навела Ана Брнабићева, да се Србија позиционира у свету који клизи у трећи светски рат и да задржи своју стабилност и настави свој раст и развој.

Она је нагласила да без обзира на проблеме, Србија наставља европски пут.

“Европској унији се може много тога замерити али то је један од најуспешнијих пројеката човечанства”, истакла је мандатарка додајући да Србија има 65 одсто размене са земљама ЕУ.

Нагласила да да европска будућност Србије највише зависи од тога да ли ће Србија увести санкције Русији и од питања Косова и Метохије.

Говорила је о билатералним односима са многим државама света и битним посетама које су се догодиле у претходном периоду и које су допринеле јачању пријатељских односа.

“Влада ће радити на уласку Србије у ЕУ, али ми тражимо да сви поштују наш територијални интегритет и да се принципи међународног права поштују неселективно. Остајемо земља која по овим питањима има непоколебљив став. Србија је 1999. године бомбардована и над њом је почињена агресија, над земљом која није крочила на територију друге земље”, истакла је Брнабићева.

Како је рекла, 2008. године је брутално прекршена Резолуција 1244

Ана Брнабић је поручила да су црвене линије Владе сасвим јасне и да су светиња интерес Републике Србије и пуна самосталност у одлучивању о свим питањима унутрашње и спољне политике у складу са националним интересима и принципа међународног права, као и очување виталних интереса и безбедност српског народа на Косову и Метохији.

“Уложићемо максималне напоре да сачувамо мир. Даћемо све од себе да наставимо да градимо боље повезан, економски отворен, стабилан и просперитетан регион. Наставићемо да радимо на иницијативи Отворени Балкан и надам се да ће нам се ускоро придружити и Црна Гора и БиХ. Још једном понављам да је ова иницијатива отворена и за Приштину, јер ће обезбедити дијалог о најважнијим темама за квалитет живота свих људи на овим просторима, а самим тим и за безбедност Срба на Косову и Метохији”, рекла је Брнабићева.

Навела је да Београд остаје посвећен дијалогу са Приштином, али да пре било каквих договора, потпуно природно и логично, Бриселски споразум мора бити у потпуности имплементиран.

“Ми зато, с пуним правом, очекујемо од ЕУ, као потписнице Бриселског споразума, и Приштине да без даљег одлагања, јер прошло је скоро већ 10 година, обезбеде оснивање Заједнице српских општина, са свим овлашћењима из Бриселског споразума”, поручила је Брнабићева.

Истакла је како је у последње две године још осам земаља Србији уручило повлачење признања једнострано проглашење независности од стране Приштине.

“Неговаћемо специјалне и посебне везе са Републиком Српском, поштујући Дејтонски споразум, чији смо гарант и инсистирајући на све бољим односима са Босном и Херцеговином, што показујемо изградњом ауто-пута између Београда и Сарајева”, навела је мандатарка за састав нове Владе.

Подсетила је да је, када је представљала програм владе пре две године, у октобру 2020, години у којој је Европу и свет задесила највећа пандемија једног вируса од пандемије шпанског грипа 1918. године, мало ко мислио да ће тешка и изазовна времена тек доћи, већ су сви очекивали време економског опоравка, напретка, стабилности и сарадње.

“Нажалост, десило се све супротно томе”, подвукла је Брнабић.

Навела је да је пандемија економски исцрпела и најјаче земље на свету, али смо сви из пандемије могли да извучемо важне поуке, од којих је најважнија та да свет треба да се окрене мултилатерализму и сарадњи, дељењу знања и ресурса, како би човечанство у наредним годинама и деценијама било безбедније.
Пандемија је стављена под контролу, а Србија показала, као што је и обећано тог октобра 2020, да уме да се носи са здравственим изазовима пандемије, рекла је Брнабић.
Тада је, каже, као апсолутни приоритет владе дефинисана брига о здрављу грађана и борба против корона вируса, а од тада изграђене и отворене три нове болнице – у Београду, Крушевцу и Новом Саду, са укупно 2.047 постеља, спасено на хиљаде живота, омогућено оболелима од других болести да се, током пандемије, лече.

Подсетила је да је Србија прва у континенталној Европи, а друга у Европи, након Велике Британије, набавила вакцине против ковида, започела имунизацију, а набављено је чак пет различитих вакцина: Фајзер, Спутњик, Синофарм, АстраЗенека и Модерна, уз један од најефикаснијих система за исказивање интересовања за вакцинисање, избор вакцине и заказивање термина.
“Србија је, захваљујући томе, била главна вест у светским медијима, у најпозитивнијем светлу. У Србију су људи из иностранства похрлили да се вакцинишу, притекла је у помоћ другим државама у региону, и партнерима из ЕУ,

Африке и Азије, којима смо током претходне две године донирали вакцине, тестове, али и храну”, рекла је Брнабић.
Указала је да је држава, паралелно, наставила да јача здравствени систем – кроз улагање у инфраструктуру, повећање плата здравственим радницима и убрзану дигитализацију здравства.
Подсетила је на завршетак реновирања КЦС, те почетак радова на реконструкцији и изградњи КЦ Војводине, што ће, каже, бити завршено у мандату ове владе.
“Наставили смо да радимо на припреми техничке документације и тендера за реконструкцију и изградњу КЦ у Крагујевцу. Завршили смо нови објекат Института за кардио-васкуларне болести Дедиње 2, започели изградњу нове Универзитетске дечје клинике, Тиршова 2…”, рекла је Брнабић, пренео је Танјуг.

Додала је да је током пандемије три пута повећана плата здравственим радницима – у априлу 2020, јануару 2021. и јануару ове године.
“Кроз три економска пакета за подршку привреди и грађанима, током пандемије, инвестирали смо близу девет милијарди евра, како бисмо сачували радна места, продуктивност и конкурентност компанија у Србији, а пре свега микро, малих и средњих предузећа”, рекла је Брнабић.
Додала је да је Србија, према подацима Светске банке, једна од само 10 држава на свету која је имала смањење незапослености у 2020, а да је незапосленост данас на историјски најнижем нивоу од 8,9 одсто.

Подсетила је да су просечне плате су више од 600 евра, те да се очекује да оне буду и више од 700 евра до краја ове године, да је пензионерима исплаћено 500 евра једнократне помоћи, а свим пунолетним грађанима, као и младима до 30 година старости, 200 евра, нашим људима на КиМ смо исплатили по 100 евра за оне који имају посао, и по 200 евра за незапослене.

“Поред тога што се овај новац вратио у нашу економију кроз потрошњу, чиме смо генерисали додатан раст, ова мера је имала позитиван психолошки ефекат и послужила да људи верују у своју државу и економију, и да знају да ћемо успети да се изборимо са пандемијом”, рекла је мандатарка.

Напоменула је да се наставило са привлачењем инвестиција, те да је лани забележен рекордни ниво страних директних инвестиција од 3,7 милијарди евра, а да се ове године очекује приближно исти или чак и виши.
Навела је да је од октобра 2020. године, забележено 66 отварања фабрика или постављања камена темељаца за нове фабрике, инвестиција укупно вредних 2,4 милијарде евра, које ће обезбедити више од 26.000 нових радних места, међу којима су Тојо тајер, Нидек, Континентал…

Све то је, као и пројекти изградње капиталне путне и железничке инфраструктуре, омогућило да да, кумулативно, Србија има једну од најбољих стопа економског раста у Европи – наш БДП је у 2020. години пао за само 0,9 одсто, а раст у 2021. години је био 7,5 процената.

“Током мандата претходне владе, започели смо изградњу већег броја аутопутева и брзих саобраћајница. У овом тренутку имамо 12 пројеката у имплементацији у укупној дужини од око 500 километара”, рекла је Брнабић и подсетила на пут Рума – Шабац – Лозница, мост преко Саве на аутопуту Кузмин – Сремска Рача, Фрушкофорски коридор, аутопут Ниш – Мердаре, радове на изградњи саобраћајнице Пожаревац – Велико Градиште – Голубац…

Као један од највећих разултата претходне владе и историјских искорака, навела је, остаће отварање деонице прве брзе пруге у Србији.
Навела је да је у претходне две године, и поред свих изазова, започета и завршена реконструкција и модернизација железничких праваца Суботица – Хоргош, започет правац Ниш – Брестовац, а ускоро ће почети и Нис – Димитровград.
“У мандату ове Владе крећемо и са радовима на изградњи брзе пруге од Београда до Ниша, чија је припрема у току”, рекла је Брнабић.
Навела је да је БДП Србије први пут у историји прешао 50 милијарди евра, а ове године очекујемо да ће ићи и преко 60 милијарди евра.
Напоменула је да је извоз нашег ИТ сектора, наших идеја, решења, памети, прошле године достигао близу 2 милијарде евра, а ове године се очекује да ће извоз прећи 2,6 милијарди евра.

Подсетила је да је у области владавине права, направљен највећи искорак у протеклих 20 година, уз промене Устава у области правосуђа, које ће деполитизовати правосуђе и обезбедити независно судство и самостално тужилаштво, што је, каже, остати једна од најважнијих тековина претходне владе, и резултата СНС и владајућа коалиције.

“Ово ће спречити да се у Србији икада више понови срамна тзв ”реформа” правосуђа из 2009. године, када је, буквално преко ноћи, 837 судија остало без посла, иако им је Устав гарантовао сталност функције. Оваква реформа грађане Србије је коштала више од 44 милиона евра само за надокнаду штете, а од ње се правосуђе у Србији ни у наредних 10 година није у потпуности опоравило”, рекла је Брнабић.

Навела је да су урађене многе ствари у области владавине права, као што је имплементација препорука Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО), препорука ОДХИР-а…
“Још много посла је пред нама када је реч о реформама – и у области правосуђа, а свакако и у јачању слободе медија, унапређењу медијске сцене и усвајању медијских закона, што ће бити приоритети будуће владе и због чега ово имамо као посебно министарство”, рекла је Брнабић.
Подсетила је да је обећана и бескомпромисна и беспоштедна борба против мафије, те да су у великој акцији МУП, БИА, и у координисаној акцији са тужилаштво, 4. фебруара прошле године, ухапшени Вељко Беливук, његов најближи сарадник Марко Миљковић, и још 14 чланова те криминалне групе.
“Организована криминална група Беливук-Миљковић процесиурана је пред Тужилаштвом за организовани криминал, због извршених кривичних дела… И ово је један од најважнијих резултата владе у претходном мандату”, навела је мандатарка.
Она је казала да је и много других ствари урађено и покренуто у претходне две године – и у области заштите животне средине, популационе политике, културе, иновација, пољопривреде, војног оснаживања земље, бриге о селу и равномерног регионалног развоја, у области спорта.
“Рад у свим тим областима мора да се настави како би Србија наставила да јача, побеђује, и да би квалитет живота у Србији наставио да се побољшава, упркос свим проблемима, изазовима и недаћама са којима се наша земља суочава”, рекла је Брнабић.

Брнабић: Будући министри да се у потпуности посвете послу

Мандатар за састав нове владе, Ана Брнабић представљајући посланицима Народне скупштине имена кандидата за министре, поручила је да очекује од министара да дају све од себе, да се у потпуности посвете свом послу који треба да схвате као највећу дужност према својој земљи и свом народу.

„Очекујем да покажу, у сваком тренутку, сваког дана, дужно поштовање према свим грађанима Србије, у чијем интересу, и за чији интерес искључиво треба да радимо. Поштовани кандидати за министре, увек, у сваком тренутку, имајте на уму да нема веће части од тога да служите својој земљи и својим грађанима”, поручила је она.

Затим је представила, како је рекла, тим који све то што је навела у експозеу, треба да изнесе кандидате за министарске функције:

1. Први потпредседник Владе, задужен за спољну политику и безбедност, министар спољних послова, Ивица Дачић

2. Потпредседник Владе, министар финансија, Синиша Мали

3. Потпредседник Владе, министар одбране, Милош Вучевић

4. Потпредседник Владе, министар културе, Маја Гојковић

5. Министар унутрашње и спољне трговине, Томислав Момировић

6. Министар привреде, Раде Баста

7. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Јелена Танасковић

8. Министар за заштиту животне средине, Ирена Вујовић

9. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић

10. Министар рударства и енергетике, Дубравка Ђедовић

11. Министар правде, Маја Поповић

12. Министар за државну управу и локалну самоуправу, Александар Мартиновић

13. Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Томислав Жигманов

14. Министар унутрашњих послова, Братислав Гашић

15. Министар за европске интеграције, Тања Мишчевић

16. Министар просвете, Бранко Ружић

17.Министар за науку, иновације и технолошки развој, Јелена Беговић

18.Министар здравља, Даница Грујичић

19.Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић

20.Министар за бригу о породици и демографију, Дарија ?исић

21.Министар за туризам и омладину, Хусеин Мемић

22.Министар спорта, Зоран Гајић

23.Министар за бригу о селу, Милан Кркобабић

24 Министар за телекомуникације и информисање, Михаило Јовановић

25. Министар за јавна улагања, Марко Благојевић

26. Министар без портфеља, Новица Тончев

27. Министар без портфеља, Ђорђе Миличевић

28. Министар без портфеља, Един Ђерлек

Брнабић је представљајући предлог свог тима нагласила да је ова година у којој власт подвлачи црту након 10 година промена у Србији. нагласила да је пре деценију Србија била економски уништена и поражена.

Izvor:Politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *