BUGARSKI PREMIJER NAKON RUSKE ODLUKE: “Razmatramo tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku”

Vesti iz Srbije i regiona

BUGARSKI premijer Kiril Petkov izjavio je danas da odluka Rusije da obustavi isporuke gasa Bugarskoj predstavlja ucenu i da Sofija razmatra sve ugovore s Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku.

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je Petko, prenosi Rojters.

On je dodao da Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer “jednostrana ucena nije prihvatljiva”.

Petkov je naveo da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja mu je pružila uveravanja da će 27-člani blok imati zajednički odgovor na postupak Rusije.

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je jutros da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer su odbile da izvrše plaćanje u rubljama za gas koji im je isporučen u aprilu.

Povodom odluke Gasproma oglasio se ranije danas i bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, koji je novinarima rekao da je Sofija platila sve količine gasa za april i da će ruska kompanija prekršiti aktuelni ugovor ako zaustavi protok gasa.

Prema njegovim rečima, Sofija će uskoro znati da li će gas koji se dobija preko Turske biti prekinut, rekao je Nikolov.

On je naglasio da će Bugarska, članica EU i NATO-a, poštovati stav Evropske komisije koja poziva zemlje da ne plaćaju ruski gas u rubljama, što to, kako kaže, zahteva ruski predsednik Vladimir Putin.

Bugarska podmiruje više od 90 posto svojih potreba za gasom snabdevanjem iz Rusije u skladu sa dugoročnim ugovorom koji ističe krajem ove godine.

Nikolov je poručio da je snabdevanje gasom bugarskih potrošača i dalje zagarantovano najmanje mesec dana.

Preko Bugarske se takođe transportuje ruski gas produženim krakom gasovoda Turski tok do Srbije i dalje do Mađarske.

izvor:Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *