ČVARKIJADA SLEDEĆEG VIKENDA

Gradske vesti
Sledeći vikend u Valjevu biće u znaku Čvarkijade, gradske manifestacije koja se u subotu i nedelju, 7. i 8.oktobra održava na kolubarskom keju i platou Centra za kulturu. Kao i prethodnih godina 17.Festival čvaraka, pored takmičarskog dela u pripremi ovog specijaliteta od svinjskog mesa, pratiće i bogat kulturno- umetnički i zabavni program, kao i izložbeno-prodajni deo domaćih prehrambenih proizvoda i rukotvorina. Čvarci su nekad važili za “sirotinjsku” hranu, već deceniju unazad predstavljaju jedan od skupljih proizvoda i delikatesa jesenje i zimske trpeze. Prvi festivalski dan- subota, 7.oktobar, predviđen je za pripremu takozvanih šoder čvaraka, poznatih i kao sremski čvarci, koji su krupniji i s više masnoće, dok je u nedelju, 8. oktobra takmičenje za najbolje duvan čvarke.
Po rečima Ane Marković, direktorke Turističke organizacije Valjevo, na ovaj festival pozvani su i majstori iz Vojvodine da odmere snagu sa Valjevcima u pripremi šoder čvaraka.
” Imajući u vidu da je tokom leta u nekim delovima Srbije harala bolest afričke kuge kod svinja, preduzeli smo sve sanitarne mere, što znači da takmičari moraju da ispunjavaju određene uslove tj. da budu mesari, da imaju sanitarne knjižice, da posude za pripremu hrane ispunjavaju sve odredbe Zakona o bezbednosti hrane. Ovaj put biće pojačani kriterijumi za učešće, ali očekujemo veći broj takmičara, jer im je ovo prilika za dobru zaradu. Biće tu i proizvođači suhomesnatih proizvoda, zimnice,  meda, rakije, vina i predmeta domaće radinosti, i oni će ostvariti prihod na ovoj manifestaciji, koja zabeleži oko 50 hiljada posetilaca. Napominjem da se sav prihod od iznajmljivanja tezgi u prodajnom delu festivala uplaćuje na račun grada Valjeva.”- istakla je direktorka Marković.
U kulturno-umetničkom delu programa nastupiće valjevska folklorna društva a KUD “Gradac” iz Valjeva prirediće Drugi festival rabaždijske svirke na dvojnicama i okarini. U subotu od 15 sati je koncert Muzičkog ansambla “Fenečki biseri”, koji neguje tradicionalnu, rodoljubivu i etno muziku, kao i duhovne pesme. U nedelju, od 13.15 je koncert Dula Lušina, od 15 sati nastupiće  bend “Garavi sokak”.
Festival duvan čvaraka organizuje Turistička organizacija Valjevo (TOV), pod pokroviteljstvom grada Valjeva. Prijatelj Festivala je firma “Bosis” a zvanično piće je valjevsko pivo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *