Da li je društvena odgovornost vrlina ili mana?

Da li je društvena odgovornost vrlina ili mana?

 

Opšte je poznato da je osnovni problem u funkcionisanju sporta na nivou gradova I opština pitanje finansiranja sporta. Problemi na nivou lokalnih samouprava nastaju u pogledu pitanja nadležnosti preraspodeli finansijskihsredstava. U skoro svim lokalnim sredinama vodi se stalna bitka oko toga ko je zadužen za sprovođenje finansiranja sporta.

Srbija se već dugi niz godina nalazi u tranziciji, a u ovom dugom periodu, nije do kraja uspostavljen sistem rada I funkcionisanja u mnogim oblastima, pa tako ni u sportu. Zbog svega pomenutog, finansiranje sportskih klubova u manjim gradovima I mestima u velikoj meri zavisi od sponzorstva I donatorstava.

Stav kompanije je da je sponzorisanje sportskih društava, kao I drugih organizacija koje ne prave profit, pa samim tim i ne mogu da se razvijaju bez podrške, obaveza svakog preduzeća koje to može da priušti.

Na žalost, zbog pomenutih donatorskih aktivnosti, kompanija Euro Litijum se našla na stubu srama. Nekoliko nevladinih organizacija I političkiobojenih ekoloških pokreta je javno osudilo sve donatorske aktivnosti  Euro Litijuma, a tim povodom objavljeno je nekoliko tekstova na lokalnim I nacionalnim portalima. U pomenutim tekstovima su, pored Euro Litijuma, javno osuđene I sve organizacije koje su primile donatorstvo. I tako su dobre namere predstavljene kao jeftin marketing, a jedina stvar koja zanima nevladin sektor je koliko novca je dato kom klubu, ali ne I na koji način su donacije doprinele boljem funkcionisanju sportskih klubova.

Euro Litijum Balkan je kompanija koja ima visoko razvijenu svest o važnosti razvoja društvene zajednice i kao takva izlazi u susret svim udruženjima i organizacijama koje im se obrate za pomoć.Vaterpolo klub Valis, koji sledeće godine slavi 30 godina postojanja je dobio značajna sredstva.

Vaterpolo klub Valis trenutno ima više od 250 registrovanih aktivnih članova, među kojima je 200 dece. To su deca koja su ponikla u Valisu i koja predstavljaju ne samo budućnost kluba, već i samog grada, a i šire. Trenutno, ovaj klub  broji preko 20 reprezentativaca države Srbije po kategorijama.

Aleksandar Urošević, član Upravnog odbora VK Valis osvrnuo se na oprečna mišljenja i poluinformacije koje se sporadično javljaju, a tiču se donatorstva ove kompanije.

„Mi iz uprave klubapoznajemo ljude koji rade tamo. To su naši drugari iz ovog grada, zahvaljujući kojima smo i saznali da sve što se priča nije ni blizu istine.“

„Svaki vid sponzorstva sa njihove strane, nama je veoma dragocen i ovom prilikom želim da im se zahvalim što su prepoznali naš rad i što ulažu u decu“-naglasio je Urošević.

Osim što su sponzori vaterpolo kluba Valis, Euro Litijum Balkan sponzoriše: Ženski odbojkaški klub Valjevo, Rukometni klub Valjevac, FK Polet – Popučke, FK Radnički, OFK Divci, Rukometni klub Metalac, Košarkaški klub Metalac, Handball Valjevo, Bokserski klub Milenko Pavlović, Dom kulture Izvor, UG Autizam, Centar za poboljšanje položaja Roma…

Vladimir Bobanović, predsednik Doma kulture Izvor je izjavio:„Posle serije tekstova i priloga o brojnim uspesima ansambla u tekućoj godini, dobili smo poziv za donatorstvo što nas je sve prijatno iznenadilo. Punih 19 godina radimo posvećeno i uspešno sa decom, ali nismo doživeli da nam neko ponudi na osnovu rezultata i pomoć u radu.

Firma Euro Litijum nam je pomogla da naručimo delove nošnje koji nam ponajviše nedostaju. Reč je o košuljama, haljinama i suknjama za naš mlađi izvođački ansambl čime će biti omogućeno nesmetano nastupanje i mlađe dece.

Ovo je ogroman impuls za naš rad i aktivnu animaciju dece na polju očuvanja i negovanja tradicije valjevskog kraja, a firmi Euro Litijum možemo samo da se zahvalimo na društveno odgovornom gestu kojim su pomogli da i naši najmlađi igrači razvijaju svoje scenske talente i čuvaju našu tradiciju od zaborava“.

Po rečima Aleksandra Vučićevića, koordinatora Bokserskog  kluba  Pilot Milenko Pavlović,donacija Kompanije Euro Litijum, je od izuzetnog značaja za klub.  „Stigla je u pravom trenutku, jer smo se pripremali za prvenstvo Srbije. Finansirali smo učešće na prvenstvu Srbije u boksu i kupili neophodnu opremu kao što su bokserske rukavice, zaštitne gume i strunjače.“

Vodeći se poslovnom politikom koja počiva na principu da nijedan biznis nije odvojen od društva u kom posluje, kao i da je primarna funkcija velike kompanije mnogo više od sticanja i raspodele profita, Euro Litijum Balkan svakodnevno dokazuje da odgovornost prema društvu i zajednici možda često podrazumeva novac, ali da ne može da se kupi, baš kao ni priznanje sportskih klubova i udruženja kojima je pomoć bila potrebna.

Površnost, nepoznavanje materije i kuloarske priče su nešto čemu se pribegava  u nedostatku pravih argumenata.

Iako svesni značaja sporta kako na pojedinca, tako i na čitavu društvenu zajednicu, skloni smo pod uticajem raznih organizacija, ogrnutih plaštom licemerja da nipodaštavamo dobra dela, donosimo paušalne procene i obezvređujemo ih. Dokle?

 

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts