DANAS DECA SRBIJE ZNAJU ZA KOŠARE, HVALA VAM ŠTO STE OVU ZEMLJU VOLELI VIŠE OD SEBE Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara

Vesti iz Srbije i regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara

Predsednik je venac položio u 10.00 sat uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama.

Polaganju venca prisustvovala je i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Vučić se obratio građanima i zahvalio junacima sa Košara.

– Posle godina ćutanja, ako ništa, danas barem govorimo o ovome sa ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, za našu otadžbunu. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači štititi svoju zemlju i čini mi se, možda bolje nego mi, razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli svoju zemlju više od svega, i Srbija to neće i ne sme da zaboravi – rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da se trudi da svakoga dana pokušava da analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati na Srbiju, Evropu i ceo svet.

– Srbija je nekako najlakša meta mnogima. Ali na manjem nivou mi moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i moramo da sačuvamo svoju Srbiju. Čini mi se da čak i oni koji ne razumeju našu poziciju, razumeju da nemamo hir, već da tako misle građani Srbije – kaže Vučić.

Ističe da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici, a da nas očekuju važne posete. Važno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali brine za zimu.

– Nafta je skočila, struje neće biti, gasa pitanje je… Teška zima je pred nama, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborima. Ja samo molim sve vas, junake sa Košara, da prenesete pozdrave svojim porodicama zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, a sloboda Srbije ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine – rekao je predsednik.

Najavio je da će sa junacima sa Košarama razgovarati do kraja nedelje.

– Veliki kada naprave grešku, nikada neće da je priznamu, već će je braniti po svaku cenu. KiM je jedino mesto oružanog sukoba gde je postotak povratka ljudi ispod 3 odsto, i koliko god da im to ponavljate njih to ne interesuje – kaže Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da će na zimu jedino Bugarska sigurno imati struju u regionu, naveo je da je to zbog nuklearki.

Vučić je odgovarao na pitanja unutrašnje politike:

Predsednik Vučić upitan je od strane novinarke N1 kakav je stav Srbije o tome što se u Solunu moglo čuti da će Srbija ući u EU najranije 2033. godine.

– Polako, nemojte da menjate teze, nije tako rečeno. Rečeno je da bi ceo Zapadni Balkan mogao biti u EU do 2033. godine, nemojte da izvrćete vi sa “Njuzmaks”, “N1”. A šta mislite da će Bosna i Hercegovina ući pre nas, koja nema još ni otovorene pregovore.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca, među kojima je najviše bilo Rusa.

Izvor:Alo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *