DANI GLJIVA NA DIVČIBARAMA 7.OKTOBRA

Gradske vesti
Prvi vikend u oktobru na Divčibarama je tradicionalno posvećen gljivarenju u okviru stalne manifestacije “Divčibare-DANI GLJIVA”, koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo.
Manifestacija će biti otvorena u subotu,7.oktobra izložbom i proglašenjem pobednika najboljih dečjih crteža i fotografija gljiva i lekovitog bilja  na konkursu za osnovce i srednjoškolce, takozvane valjevske gljivarčiće. Ujedno, biće priređena i izložba gljiva, lekovitog bilja i šumskih plodova.
Šetnja “U potrazi za gljivama”, uz pratnju stručnih i iskusnih vodiča, počinje u podne. Do gljivarske rok-žurke na otvorenom od 20 sati, predviđeno je više zanimljivih programa,kao što su takmičenje u pripremi gulaša od gljiva, gađanje lukom i strelom sa Odredom izviđača “Ilija Birčanin” i druženje sa podmlatkom Valjevskih izviđača. Biće  i nekoliko prodajnih izložbi domaće radinosti i sadnica ukrasnog drveća i grmlja Rasadnika “Mijailović”, majica i literature o gljivama.
U programu “Šumsko ćoše” biće održano nadmetanje KLADARKA u presecanju trupanja starom testerom.
Od 15 sati je proglašenje pobednika za najbolji kotlić i najboljeg u presecanju kladarkom, a potom i ručak sa glavnim jelom-gulašom od više vrsta gljiva. Od 17 sati je gljivarski ples za učesnike i goste. Dani gljiva na Divčibarama biće završeni rok-žurkom na otvorenom.
Vreme, sunčano i toplo, s najvišom dnevnom temperaturom od 22 do 24 stepena, biće idealno za gljivarenje na Divčibarama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *