DANI GLJIVA U CENTRU VALJEVA- SVI SU POZVANI

Gradske vesti
Turistička manifestacija “Gastro fest- Dani gljiva i lekovitog bilja”, deveta po redu u organizaciji Ekološkog društva “Medvednik” iz Valjeva, biće priređena u petak i subotu, 5. i 6. jula u Valjevu i na Valjevskim planinama. Uz odlazak na gljivarenje po okolnim planinama, predviđena je i izložba gljiva, kao i promocija i degustacija jela od gljiva na Gastro festu. Ova manifestacija je uvrštena u kalendar redovnih godišnjih aktivnosti Mikološko- gljivarskog saveza Srbije, koje okuplja čak 26 gljivarskih udruženja u zemlji.
Prema rečima Mihaila Birčanina, predsednika ED “Medvednik”, Valjevo će narednog vikenda postati privlačna destinacija ne samo mnogobrojnim članovima gljivarskih udruženja iz Srbije, već su svoj dolazak najavili i gljivari iz inostransva, iz Grčke, Hrvatske, Republike Srpske i iz Severne Makedonije.
” Zamisao je da ova manifestacija privuče što veći broj posetilaca, a centar Valjeva, odnosno Desankin trg, je najpogodnija lokacija koja garantuje dobru posetu. Cilj nam je da što veći broj sugrađana i tursita na jednom mestu vidi više vrsta jestivih gljiva, degustira gljivarske specijalitete i informiše se o radu društava, a ne da to samo budu okupljanja stručnjaka i poznavalaca na planinskim i manje pristupačnim destinacijama. Naravno, odlazak na gljivarenje u pratnji gljivarskih instruktora biće organizovan na Divčibarama, Povlenu i Medvedniku, ali izložba gljiva, gastro-fest i prigodan program biće priređeni na prostoru ispred Muselimovog konaka na Desankinom trgu. Za ukusan “gljivarski kotlić” pobrinuće se čuveni kulinari, među kojima je i niški kulinar Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, dok će gljivari iz Istre pripremiti istarski specijalitet- rižoto sa školjkama i gljivama. Na izložbi će biti predstavljeno od 40 do 50 vrsta gljiva iz našeg kraja, možda i više, imajući u vidu da meteorolozi najavljuju bar dva kišna dana pre naše manifestacije, što pogoduje nicanju gljiva.”- kaže za naš portal Mihailo Birčanin, uz opasku da će on l pripremiti gulaš od više vrsta gljiva, što je jedna u nizu kulinarskih veština po kojima je poznat.
Posetiocima će najzanimljiviji biti drugi dan ove dvodnevne manifestacije. U subotu 6.jula od 15 sati je Izložba gljiva i Gastro-fest, a od 17 sati je dodela zahvalnica i diploma učesnicima. Pokrovitelj Dana gljiva je grad Valjevo a suorganizator Turistička organizacija Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *