Dani kupine na Stavama

Gradske vesti

Tradicionalna manifestacija „Dani kupine“, 15. po redu održaće se 30. jula 2023. godine na Stavama na kojoj će učestvovati više od 20 proizvođača kupine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
Izložba kupina počinje u 10 sati, nakon čega sledi svečano otvaranje manifestacije, kulturno – umetnički program, kao i proglašenje pobednika i dodela nagrada. Biće održani i prateći programi, kao što su medicinsko selo, narodno stvaralaštvo, reli trke džipova, sportske aktivnosti i Gastro
fest.
„Možemo reći da kupina nije samo voćka koja gravitira na našem podruju, od nje se kvalitetno mogu napraviti slatki i slani proizvodi, kao i lekovi. Tu su naravno sokovi, likeri, kupinovo vino i sve to se može naći 30. jula na Stavama. Pozvala bih sve zainteresovane da dođu i posete ovu manifestaciju.
Pored izložbe kupina, tu je i kulturno – umetnički program, narodno stvaralaštvo, sportski i zabavni program. Prateći program na manifestaciji biće posvećen i ljubiteljima gastronomije, a to je Gastro fest. Svi zainteresovani mogu da se prijave na dan same manifestacije. Biće tu i lepe vredne nagrade kao i prethodnih godina i naravno, tradicionalno medicinsko selo. Svima kojima je potrebna bilo kakva pomoć, preventiva ili bilo koji vid zdravstvene zaštite, može se javiti na dan manifestacije. Medicinsko selo se odvija u prostorijama OŠ „Ilija Birčanin“. Takođe će biti i terenske posete starim i bolesnim licima koji ne mogu da dođu“, kazala je Lepa Pirgić, predsednik Udruženja „Zagrljaj“.
Zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva Viktor Mićić, pozvao je sve ljubitelje kupine da dođu 30. jula na Stave i poručio da će Grad Valjevo uvek podržavati ovakve manifestacije.
„Meni je pripala ta čast da vas sve pozdravim u ime grada Valjeva. Tradicionalna manifestacija 15. po redu na Stavama okuplja proizvođače i veliki broj ljudi sa strane. Grad Valjevo podržava ove manifestacije, izdvaja određena sredstva i podržavaće i u narednom periodu kako u finansijskom, tako i u operativnom smislu. Stave su dobar domaćin i nadam se da će ova manifestacija dugo vremena biti na našim prostorima. Sama manifestacija je značajna i za sela, a i za samu turističku ponudu grada Valjeva“, poručio je Mićić.
Manifestacija „Dani kupine“ održava se u organizaciji Udruženja „Zagrljaj“ i Mesne zajednice Stave, pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a uz podršku Sportskog saveza Valjeva, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe
Valjevo, Turističke organizacije Valjevo i velikog broja donatora i sponzora.
„Turistička organizacija Valjevo i Grad Valjevo svih ovih prethodnih godina podržava manifestaciju. Učestvuje u realizaciji programa i zaista MZ Stave i Udruženje „Zagrljaj“ su dobri organizatori. Turistička organizacija je
pripremila izložbu starih zanata i narodnog stvaralaštva, koja će početi u 10 časova. Organizovali smo preko 15 izlagača i u tom danu ćemo izabrati najlepši štand, najlepše proizvode od kupine i očekuju ih vredne nagrade“,
rekla je Ana Marković, direktor TO Valjevo.
Stručne ekipe Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo zajedno sa predstavnicima Mesne zajednice obišli su prijavljene kupinjake za takmičenje, od kojih će najbolji biti nagrađeni, najavio je direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Svetislav Marković.
„Znamo da je kupina izuzetan proizvod i ekonomski veoma bitna za veliki broj naših porodica koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Poljoprivredna stručna služba već od ranih osamdesetih godina je aktivno uključena u razvoj kupinarstva u ovom kraju i zajedno sa poljoprivrednicima smo dali doprinos da nam kupinarstvo bude na jednom zavidnom nivou. Poljoprivredni proizvođači su se i ove godine prijavili u velikom broju, tako da će imati nešto više od 20 izlagača. Obišli smo sve zasade, tako da ćemo doneti najbolje odluke. Podelili smo sve izlagače u tri kategorije, a to su najbolje izloženi plodovi, najveći robni proizvođač i kategorija najuređeniji kupinjak“, naglasio je Marković.
Marko Jovanović iz Sportskog saveza Valjevo, najavio je finale koje će se održati na Stavama i izrazio zadovoljstvo što će učestvovati u bogatom programu predviđenom za manifestaciju „Dani kupine“.
„Što se tiče Seoskih olimpijskih igara, privodimo kraju ciklus kraju za ovo leto i tradicionalno finale održavamo na Stavama. Želim da se zahvalim domaćinima koji su odlični, imamo dobru infrastrukturu i ceo ambijent nam
izuzetno odgovara. Imaćemo četiri najbolje ekipe i takmičiće se u 11 disciplina. Osim tradicionalnih, priključene su još neke discipline, kao što su fudbal, odbojka i slično. Ulazimo u taj program Sportskog saveza
Srbije, gde pobednik ide na regionalno takmičenje i nakon toga na Državno finale. Biće zanimljivo i drago nam je da tokom celog leta idemo po manifestacijama, obogaćujemo program i da se te tradicionalne discipline oživljavaju“, rekao je Jovanović.
Predsednik MZ Stave Slobodan Petrović je pozvao građane da dođu u što većem broju, podrže i učestvuju na manifestaciji „Dani kupine“, uživaju u izuzetno kvalitetnom i bogatom programu, ali se i zahvalio gradu Valjevu i svim donatorima i sponzorima, bez kojih prema njegovim rečima ova manifestacija ne bi mogla da opstane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *