Dani Radovana Belog Markovića u Lajkovcu

Lajkovac

У Лајковцу су почели „Дани Радована Белог Марковића“, установљени у знак сећања на познатог српског књижевника и најпознатијег Лајковчанина, који је преминуо почетком 2022. године.

Манифестација је започета крајем септембра, представљањем књиге „Шапати Мале Влашке“Славице Гароње, прошлогодишње и прве добитнице књижевне награде „Радован Бели Марковић“ лајковачке библиотеке. Осим ауторке, о књизи су говориле књижевнице Љиљана Дугалић и Мирјана Митровић, као и мр Дарен Миливојевић. Програм је настављен јуче гостовањем писца за децу Дејана Алексића у ОШ „Миле Дубљевић“.

Свечано уручење награде „Радован Бели Марковић“ овогодишњем добитнику биће уприличено на Књижевников рођендан, 10. октобра у подне, у порти манастира Светог Ђорђа у Ћелијама, родном месту једног од најзначајнијих савремених српских прозаиста.

Следеће вечери од 19 часова биће одржан концерт етно групе „Златник“ из Београда. Организатор концерта је  Библиотека „Радован Бели Марковић“, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Лајковац.

Круну манифестације чиниће представљање Зборника о прози Радована Белог Марковића „Кроз капије будућих времена“ и промоција књиге овогодишњег добитника књижевне награде.

На свечаности поводом Дана општине Лајковац, средином септембра, председник општине Андрија Живковић је открио плочу са називом Библиотека „Радован Бели Марковић“ и симболично уручио кључеве обновљених споменика културе, Радића Конака и Конака Брене Михајловић, директорки библиотеке Снежани Шкорић. Библиотека ће се у наредном периоду преселити у ове објекте и њима управљати, док ће у једном од конака бити изложен легат Емилије и Радована Бели Марковића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *