DANI SREMUŠA NA POVLENU

Gradske vesti
Manifestacija “Dani sremuša” , deveti put za redom, biće održana u Gornjem Taoru na Povlenu u subotu, 22.aprila 2023.godine. Organizatori ove celodnevne manifestacije u prirodi su Udruženje za razvoj turizma i zaštitu prirode “Taorska vrela”, Udruženje za negovanje kulture i tradicije valjevskog kraja, Turistička organizacija Valjevo i Klub ARS NOVA, uz podršku Grada Valjeva.Po rečima Vlade Dodovića iz Kluba ARS NOVA, ovogodišnja sremušijada je istog dana kada se u svetu obeležava Dan planete Zemlje, pa će i program biti u duhu ovog značajnog datuma u borbi za zdraviju životnu sredinu.
” Stalni slogan manifestacije je “Uberi zdravlje” jer, kad je pre devet godina pokrenuta aktivnost o zaštiti Taorskih vrela na Povlenu, jedna od vrednosti naših planina je i biljka sremuš, kojoj tada nismo pridavali veći lekoviti značaj. Vreme nam je pokazalo, posebno pandemija virusa korona, da smo tad “pogodili u metu”, jer je sremuš važan u preventivi zaštite zdravlja i oporavku od bolesti. Sada o sremušu skoro sve znamo i nećemo ga promovisati kao vrednost koju imamo, već nastavljamo aktivnosti od značaja za valjevske planine. Selo Gornji Taor, Taorska vrela, Taorski Grad su jedno od prirodnih staništa sremuša podno Povlena. Gornji Taor je najdalje naseljeno mesto, 40 kilometara od Valjeva, odnosno, mesna zajednica Grada Valjeva, gde oko 300 žitelja živi na 950 metara nadmorske visine. Bave se proizvodnjom zdrave hrane, mesa, voća i povrća, tako da je naša manifestacija podsticaj i poruka naše društvene zajednice da bi tu trebalo da ostanu i opstanu.”-kaže Dodović.
Dodović poziva sve zainteresovane da 22.aprila “uberu zdravlje” na Povlenu, ali da vode računa o zaštiti šuma i livada i da ne ostave pustoš iza sebe.Uz branje sremuša predviđeno je još nekoliko zanimljivih sadržaja. ” Planirana je izložba fotografija sa konkursa “Najbolja fotografija valjevskih planina” i “Zeleni zavičaj”. Takođe, biće izloženi i dečji radovi sa konkursa “Bio je otpad a sad je figura”. To su radovi valjevskih osnovaca nastali od plastike ,papira i drugih odbačenih predmeta, kojima je promenjena namena od otpadnog materijala u maštovitu konstrukcije. Biće organizovano i takmičenje u spremanju jela u kojima je sremuš obavezan dodatak i sastojak, bilo da je u pitanju “glavno” jelo, salata ili pesto-sos. Najuspešniji kuvari biće nagrađeni vrednim nagradama.Pošto je sremuš sve više zastupljen u ljudskoj ishrani, do sada smo objavili i dve knjige recepata za jela od sremuša. Predviđena su i tradicionalna predavanja nekog od stručnjaka iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu. U muzičkom delu programa učestvovaće Muška pevačka grupa iz zaseoka Delići na Povlenu.”- najavljuje Dodović. Po njegovim rečima na “Danima sremuša” okupi se više od stotinu ljubitelja prirode, koji taj dan provedu u šetnji i druženju u prelepim predelima i sa gostoprimljivim domaćinima Gornjeg Taora.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *