ДЕЦЕНИЈА ВЛАСТИ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И СНС: Плате удвостручене, гради се 10 ауто-путева, отворено 200 фабрика

Vesti iz Srbije i regiona

СРБИЈА се за 10 година модернизовала, променила, схватила да може да буде земља успеха, а не пропасти и пада, поручио је јуче председник Александар Вучић, сумирајући тачно деценију од када је ступио на власт – тада као први потпредседник Владе и министар одбране, током које је, како је истакао, “владао мир уз економски напредак

Он је као основне стубове владавине СНС означио економски развој, инфраструктурне објекте, али и увођење културе сећања на страдања Срба.

– Србија је постала земља која не личи на ону коју смо наследили. Постараћу се да до годишњице странке покажемо шта је промењено – од плате од 330 евра, која ће у децембру бити 700 евра, односно која је данас 635 евра, што је двоструко увећање, до тога да је Србија изградила ауто-путеве колико никада до сада није – објаснио је Вучић и додао да је изграђено више болница него што је учињено у протеклих шест деценија.

Вучић је подсетио да смо “свих тих десет година имали мир, стабилност, огроман економски напредак, фискалну стабилизацију”:

– Наш јавни дуг је 53,6 одсто, и то након две године пандемије и усред рата на европском тлу, када не постоји готово ниједна велика земља која нема дуг испод 100 одсто, изузев Немачке.

Шеф државе је поменуо и да је поносан на то да Србија данас зарађује више на извозу софтвера и компјутерске индустрије него од пољопривреде:

– Важно је да Србија настави путем мира, стабилности, даље модернизације и индустријализације. Вратили смо фабрике које су затваране, то су велики резултати. Већина ће рећи: “Доста ми је тог арогантног ђубрета” и ја немам проблем са тим. Али, увек се на крају види да су људи срећни због резултата које смо направили, и то се види на свим изборима.

Историчар и аналитичар Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић деценију власти СНС и Вучића види као враћање Србије свом народу уз економску и политичку стабилност:

– Након пошасти комунизма, југословенских заблуда, санкција деведесетих, након политичког слома државе и било каквог политичког система после 5. октобра, Вучић је све урадио у правцу да Србија поново постане суверена држава која негује културу сећања, приљежно брине о свом народу. Србија има отворене партнерске односе са свим геополитичким факторима у свету. Вучић добро разуме потребу Србије, да штити националне интересе, суверенитет и економски развој који је био уништен пљачкашким и недомаћинским односом.

Карановић каже да “данас говоримо о плати од 700 евра, стотинама километара ауто-путева, говоримо о слободи коју је српски народ дочекао, да поносно могу да кажу да су Срби и грађани Србије, што им је било онемогућено”.

– Vratio je nacionalni integritet i zato će on u istoriji ostati zabeležen kao jedan od najvećih srpskih državnika, posle kneza Mihaila Obrenovića.

Inače, predsednik je ranije u više navrata govorio o uspesima države, te je pomenuo da je za pet godina njegovog prvog mandata na čelu Srbije otvoreno 200 fabrika. Trenutno je u izgradnji deset auto-puteva, a kao jedan od najvećih uspeha navodi se brza pruga Beograd – Novi Sad, čija se gradnja nastavlja ka Budimpešti. Tokom pandemije korone, izgrađene su tri kovid-bolnice u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu. Otvoren je novi klinički centar u prestonici i u Nišu. U gradnju i rekonstrukciju zdravstvenih ustanova za pet godina je uloženo oko milijardu evra. Posle dugogodišnjih najava i iščekivanja, započeta je i izgradnja metroa u prestonici.

Izvor:Novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *