DIVČIBARE-VELIKO GRADILIŠTE

Gradske vesti
Mada mnogim turistima, posebno vlasnicima vikendica naviknutim na mir i tišinu, smeta buka građevinskih mašina na Divčibarama, svi se slažu u tome da je gradnja punom parom neophodna ovom planinskom turističkom centru. U prethodnim godinama visoravan na Maljenu je stekla veliku popularnost među turistima iz prestonice i Vojvodine. Naglo se povećao broj poseta jer su Divčibare, ništa manje atraktivne od Zlatibora, a značajno su bliže, posebno otvaranjem auto-puta “Miloš Veliki”. Mnogi preduzetnici videli su šansu u izgradnji hotela i apartmana, koji su prethodnih godina nicali kao pečurke. Ubrzana urbanizacija Divčibara donela je neke prednosti u razvoju turizma , ali je pokazala i mnogobrojne mane.
Od bojazni da će Divčibare  biti betonirane poput Zlatibora, do ugroženosti snabdevanja vodom i strujom, što je decenijama unazad predstavljalo problem. (Čim zagrmi, nestane struje, a grmi više puta dnevno). Na sve to i prepune septimčke jame, odnosno, nepostojanje kanalizacione mreže. Građevinski bum je sve te teškoće u svakodnevnom funkcionisanju  Divčibara pojačao do mere ogromnog nezadovoljstva “vikendaša”, koji su navikli da vodu zahvataju sa izvore i trpe nestanke struje, ali fekalni zadah niko ne može da toleriše.
Razvoj turizma na Divčibarama podrazumeva velika ulaganja. Rekonstruisana je saobraćajnica Krčmar-Divčibare, dužine 12 kilometara. Asfaltiran je put do ski-staze. Prošle godine je sagrađena 35 kilovoltna trafo-stanica. Sada je u toku proširenje vodovodne mreže, posao vredan 2 miliona evra. Ovaj projekat je skoro pri kraju i obuhvata izgradnju dve crpne stanice, mrežu koja ih povezuje i rezervoar, što će udvostručiti kapacitete pijaće vode za Divčibare, rečeno je u Gradskoj upravi.
Za izgradnju kanalizacione mreže država je izdvojila 11 miliona evra, projekat je spreman i čeka se još samo građevinska dozvola. Sa završetkom ovog zamašnog posla odahnuće i mnogobrojni ugostitelji, kojima su pritužbe gostiju na nedostatak infrastrukture neretko uticale na otkazivanje poseta.
Po rečima Andrije Marjanovića iz “Divčibare Ski Resorta-a”, nove investicije unose sigurnost u poslovanje svih ugostitelja.
” Ranije su najveće teškoće bile u snabdevanju strujom, ali je to rešeno izgradnjom trafo-stanice. Vodosnabdevanje je bilo rđavo, dešavalo se da je nedostajala voda za veštačko osnežavanje staze, ali verujemo da idemo ka tome da ćemo imati i viška vode. Najzad se rešavaju “nevidljivi” infrastrukturni projekti, neophodni za razvoj turizma. Za osam godina, koliko sam na Divčibarama, mnogo toga je urađeno, što je pokazuje i sve veći broj turista. Sada je gostima iz Beograda i Vojvodine mnogo lakše da dodju zahvaljujući auto-putu “Milođ Veliki”. Sve više beležimo broj turista , koju dođu na jednodnevni izlet.”- kaže Marjanović.
Pri kraju je izgradnja Bajk-parka sa dve biciklističke staze pored Crnog vrha, a u fazi projektovanja je i vidikovac na Golupcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *