DODELA NAGRADE “BELI” I NOVE SKULPTURE NA POVLENU

Gradske vesti
Tri skulpture vajara i duboresca Milutina Rankovića iz Lajkovca biće svečano otkrivene na Kneževom Polju na Povlenu, na crkveni i narodni praznik Velike Gospojine, 28.avgusta. Tim povodom biće dodeljena i nagrada “Beli”, koju je prošle godine ustanovilo Udruženje “Beli Povlen” za ukupno novinarsko delo koje afirmiše književnost i kulturu, u znak sećanja na pisca Radovana Belog Markovića. Prvi dobitnik ove nagrade je novinar, književnik i publicista Miloš Jevtić. Drugi po redu laureat nagrade “Beli” je Radovan Popović, novinar i pisac,
Ove godine na Veliku Gospojinu biće postavljene tri skulpture u hrastovom drvetu, monaha, čobanina i valjevskog pesnika Petra Pajića, nedaleko od monumentalne figure pisca i novinara Radovana Belog Markovića, koja je takođe rad vajara Rankovića. Skulpturu Belog prošle godine su svečano otkrili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, akademik Matija Bećković i vladika valjevski Isihije.
Samouki vajar i duborezac Milutin Ranković je lane obeležio četiri decenije rada i izlagačke delatnosti. Izlagao je na više od 200 samostalnih i zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnik je mnogobrojnih priznanja za skulpturu i drvorezbarski ikonopis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *