Dodeljene diplome prvoj grupi polaznika besplatne školice plivanja

Gradske vesti Najnovije vesti

U okviru Lokalnog plana akcije za decu, Grad Valjevo je omogućio da 150 – oro dece iz valjevskih škola besplatno nauče da plivaju ovog leta. Uz stručno -pedagoški rad iskusnih instruktora, na bazenima SRC „Petnica“, ovog leta se u dve grupe organizuje besplatna školica plivanja za valjevske prvake.

Tim povodom, danas su svečano dodeljene diplome polaznicima prve grupe školice plivanja.

„Lokalni plan akcije za decu je predvideo jednu od aktivnosti, a to je besplatna školica plivanja za sve učenike koji su završili prvi razred osnovne škole svih gradskih škola u Valjevu, a koji su se prijavili preko svojih škola da nisu savladali veštinu plivanja. Nakon završene prve aktivnosti, a to je besplatno letovanje za sve učenike iz seoskih škola, realizujemo sada drugu aktivnost, a to je školica plivanja. Dakle, razdvojili smo aktivnosti Lokalnog akcionog plana na decu sa seoskog područja, kao i decu sa gradskog područja. Za ovu namenu, Grad Valjevo je izdvojio 1.200.000 dinara preko Lokalnog plana akcije za decu i upravo danas završavamo obuku prve grupe, odnoso 50 – oro dece neplivača. Grad Valjevo je još davno prepoznao potrebu da pruži podršku i deci i roditeljima koja su krenula već u osnovnu školu, ali nisu savladala veštinu plivanja, da na taj način savladaju veštinu plivanja, koja će im sigurno biti potrebna u životu. Inače, Lokalni plan akcije je predvideo da ukupno 150 – oro dece prođe ovoga leta kroz školicu plivanja. Projektna aktivnost traje dva meseca, sprovodi se svakog radnog dana u SRC „Petnica“. Za više godina koliko se ovaj plan akcije sprovodi, nekoliko hiljada dece je prošlo ovu aktivnost i zaista jedna zahvalnost Plivačkom klubu „Valis“ i Ustanovi za fizičku kulturu „Valis“, koji su u saradnji sa gradom Valjevom kao partneri pružili podršku da se ova aktivnost sprovode. Organizacija je zaista na visokom nivou, roditelji svoju decu svako jutro u 9 časova dovode u centar grada gde je parkiran autobus, predaju ih svojim učiteljicama koje su tu i koje poznaju tu decu i vode o njima brigu. Da napomenem, ovo nije socijalna mera, ovo je mera namenjena svoj deci, bez obzira na njihovo materijalno stanje. Naravno, pri odabiru dece u školama koje vrše predstavnici škola, verovatno vode računa možda i o materijalnom stanju, ali za ovakvu akivnost se mogu prijaviti sva dece koja su završila prvi razred osnovne škole i koja nisu savladala tehniku plivanja“, rekao je Radoica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu.

Školica plivanja se i ovog leta organizuje u SRC „Petnica“, a sjajne bazene u kojima su valjevski prvaci naučili da plivaju održavaju zaposleni u Ustanovi za fizičku kulturu „Valis“.

„Kao i prethodnih godina, mi smo omogućili infrastrukturne uslove da Lokalni akcioni plan uspe, zapošljavamo naše ljude u smislu održavanja. Za Lokalni akcioni plan su vrata uvek otvorena što se tiče spasioca i ostalih zaposlenih, kako bi ljudi nesmetano obavili svoj posao“, poručio je direktor Ustanove za fizičku kulturu „Valis“ Željko Ostojić.

Plivački kluv „Valis“ je pored Ustanove za fizičku kulturu „Valis“ partner u organizaciji školice plivanja, u smislu same realizacije ove aktivnosti.

„Naš udeo je da praktično budemo nosioci projekta. Što znači sama realizacija, od učiteljica koje čekaju decu na parkingu na kome se nalazi autobus u samog gradu do dolaska autobusa ispred SRC „Petnica“ i ulaska dece. Nakon toga, naši instrukturi preuzimaju jednu grupu dece sa kojom sprovode aktivnosti na samom bazenu. Kada se završi taj jedan čas, ta deca odlaze na odmor. To su deca koja su završila prvi razred i predviđeno je da oni imaju jedan čas rada, drugi odmora. Dakle, to su dve grupe koje se naizmenično smenjuju. Budući da je jedna grupa u vodi, u toj grupi može da bude do 30 – oro dece i za tu grupu koja ih vodi postoje tri instruktura koja su angažovana, to znači do desetoro dece po instruktoru što zadovoljava maksimalnu meru bezbednosti u radu sa decom“, rekao je Branislav Kovačević, potpredsednik Plivačkog kluba „Valis“.

Izvor:VA014.info/B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *