Donacija knjiga fondu Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“

Gradske vesti

Tokom protekle nedelje ekipa časopisa „Borba“ je posetila Valjevo, i tom prilikom promovisala novi broj časopisa u našem gradu. Nakon susreta sa gradonačelnikom grada Valjeva, posetili su Gradsku biblioteku, donirali knjige fondu Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Valjevo i upoznali se sa radom ove ustanove.

“Mi smo jedna od najstarijih ustanova kulture, naša delatnost se naslanja na ustavnu kategoriju koja kaže da svaki građanin ove države ima pravo na slobodan pristup informacijama tako da u tom smislu biblioteke vrše poverena ovlašćenja države  i zato smo važno mesto i bićemo važno mesto u životu svih vas koji treba što pre da shvatite da u biblioteci možete da dobijete sve ono što je potrebno za uspešno funkcionisanje u svojim okruženjima.

Nalazimo se u prostoru koji nosi naziv “Muzej zavičajnih pisaca” sa stalnom izložbenom postavkom posvećenom najznačajnijim zavičajnim piscima a istovremeno koji su najznačajniji srpski književnici kao što je Prota Mateja Nenadović, Ljubomir Nenadović, Milovan Glišić, Vladika Nikolaj Velimirović, Desanka Maksimović, Petar Pajić, Radovan Beli Marković i naš Matija Bećković. Ovo je postavka koja je posvećena ovim velikanima, a istovremeno je projekat koji je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije kao segment zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa u oblasti književnosti.

Otvoreni smo za svaki vid saradnje bilo da je u pitanju časopis Borba i svi drugi časopisi koji se objavljuju u Srbiji, kao i kada su u pitanju manifestacije koje podstiču kulturu i obrazovanje”, rekla je Violeta Milošević, direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“.

Časopis ,,Borba“ je mesečnik koji obrađuje teme iz kulture kroz rubrike borba za tradiciju, umetnost, stare zanate, turizam, borba za knjigu, obrazovanje i istoriju.

“Drago nam je da smo danas u gradu kako smo u tekstu nazvali – grad Vojvode Mišića i pesnikinje Desanke Maksimović. Napomenuću da je Borba ove godine proslavila svoj veliki jubilej 100 godina postojanja i da imamo u planu mnoge akcije povodom stogodišnjice ali ove akcije koje mi radimo poslednje dve godine su upravo posete gradovima Srbije. Do sada smo obišli 23 grada i naravno ovaj skroman čin kao što je doniranje knjiga bibliotekama je nešto što ćemo mi i u buduće da nastavimo da radimo i naravno da napomenem da našu redakciju čine uglavnom mladi studenti kojima smo dali prostor da se afirmišu i stiču nova iskustva”, istakla je Elena Stojanović, odgovorni urednik časopisa “Borba”.

Po rečima Andrije Jorgića, direktora časopisa “Borba”  u svakom broju časopisa kroz reportaže trude se da približe lepote, bogatstva i kulturne znamenitosti jednog od srpskih gradova.

“Ovog meseca, stranice smo posvetili gradu Vojvode Mišića i pesnikinje Desanke – Valjevu.

Biblioteka časopisa “Borba” je najsavremenija na Balkanu jer sve što se odnosi na period od 1922.godine do današnjeg dana možete da pogledate, da se informišete. Imamo foto dokumentaciju sa preko 2 miliona fotografija, a neke nisu ni ugledale svetlost dana, još uvek nisu objavljivane a ono čime se najviše hvalimo u biblioteci je preko 35 hiljada naslova. Čuvali su ih pre nas, sada ih mi čuvamo, želimo da približimo to mladim generacijama”,naglasio je Jorgić.

Ekipa redakcije je na Gradskom trgu podelila besplatne primerke časopisa građanima Valjeva.

Izvor:VA014.info/V.K.

foto:B.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *