DRŽAVNIČKI potez Vučića bez presedana: Odoleo STRAVIČNIM pritiscima i doneo najbolju moguću odluku!

FOTO: PRINTSCREEN/TV PINK

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost u kojima su glavne tačke da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima nakon treće sednice Saveta za nacionalnu bezbednost ove nedelje na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i regionu, a odluke koje su saopštene predstavljaju vrhunski izbalansiran državnički potez koji oličava stav vojno neutralne Srbije.

Naime, predsednik Aleksandar Vučić saopštio je zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost u kojima su glavne tačke da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Predsednik Srbije je u situaciji koja je izuzetno teška za ceo svet potegao pravi šah-mat potez koji je retko koja država bila u mogućnosti da izvede, a to je da poštuje Međunarodno pravo koje se odnosi na celovitost teritorijalnog integriteta zemalja, ali takođe i da ne okreće leđa Rusiji koja važi za bratsku državu i koja nije uvodila sankcije Srbiji tokom bombardovanja 1999. godine.

Takođe, ovom odlukom se Srbija vodila Ustavom Srbije koji pretpostavlja poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država uključujući i Ukrajinu, te se našoj zemlji ne može uputiti nikakav prigovor.

Ono što je ovakvim potezom prikazano o stavu Srbije u vezi sa situacijom u Ukrajini predstavlja naš krajnji cilj, a to je očuvanje mira koje je vitalni interes srpskog naroda.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić na ovaj način nije srljao pod pritiskom Zapada da uvede sankcije Rusiji, već je mudro ćutao dok se na trećoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost ove nedelje nije iznašao stav koji odgovara zdravorazumskoj i racionalnoj politici koju danas Srbija vodi, a koja je definitivno bez presedana u novijoj srpskoj istoriji.

Država Srbija je sem hirurški precizno izbalansiranog državničkog poteza predsednika Vučića ponudila i humanitarnu pomoć svim oštećenim narodima, pa je tako srpski narod koji je preživeo velika stradanja u svojoj istoriji još jednom pokazao da je tu da pruži pomoć onima kojima je ona potrebna.

Podsetimo, ovo su zaključci koje je doneo Savet za nacionalnu bezbednost:

– Republika Srbija najiskrenije žali po pitanju svega što se događa na Istoku Evrope;

– privrženi smo poštovanju načela teritorijalnog integriteta država;

– polazeći od Ustava Srbije, Republika Srbija se zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih država;

– Republici Srbiji se ne može uputiti bilo kakav prigovor;

– pruža podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine;

– Republika Srbija smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje uključujući i Ukrajinu;

– Srbija se permanentno zalaže da se sačuva mir u regionu. Očuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda.

– Srbija će se prilikom razmatranja rukovoditi zaštitom svojih vitalnih i državnih interesa,. Republika Srbija smatra da nije od značaja da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojim državama uključujući i Rusiju.

– Ministarstvo spoljnih poslova će preduzetzi zakonom predviđene mere da zaštiti srpske građane koji borave u Ukrajini;

– Državni organi će preduzeti sve mere da spreče sve dobrovoljce za učešće u sukobima na istoku Evrope;

– Republika Srbija pružiće humanitarnu pomoć oštećenim narodima;

– Republika Srbija preduzeće sve mere da obezbedi sve neophodne namirnice i energente za građane Srbije.

Izvor:Objektiv.rs

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts
Read More

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ: Полиција ће за викенд посебно контролисати ове три ствари

ПОЛИЦИЈА ће током предстојећег викенда појачано контролисати саобраћај – првенствено брзину у зонама пешачких прелаза, поштовање обавеза возача … Read more