“ERA MAŽENJA KOSOVA SE ZAVRŠAVA” Evropski mediji bruje: Vučić je pobedio Kurtija

Vesti iz Srbije i regiona

Strpljenje Zapada za premijera privremenih prištinskih institucija Albina Kurtija je na izmaku i u ovoj rundi je pobedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, piše ljubljansko „Delo” u tekstu pod nazivom „Era maženja Kosova se završava”.

„Priština je u poslednje vreme dobila više šamara, nego milovanja od Vašingtona”, navodi list, prenosi agencija STA. U tekstu se navodi da su odnosi Beograda i Prištine kao avion na pisti koji zvecka, cvili i trese se, ali se ne pomera, te da ostaje da se vidi da li dijalog može da oživi u Briselu gde će danas doputovati Vučić i Kurti.

Njih dvojica će imati odvojene sastanke sa visokim predstavnikom Evropske unije Đuzepom Boreljom. Prema pisanju „Dela”, ionako zategnuti odnosi samo su se pogoršali kada je Kurti pokušao da imenuje albanske gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom. I pored toga što narod nije priznao njihov legitimitet i uprkos upozorenjima Zapada, navodi list, Kurti je albanske gradonačelnike uputio ka zgradama opština da preuzmu dužnost. Dodaje se da, kada se vodi borba na Balkanu, „niko baš ne mari za pozive zapadnih lidera na miran dijalog”, ali da se nešto promenilo jer se Kurti u sredu kosovskim Srbima obratio na srpskom, „jeziku koji ne voli da koristi u javnosti, i obećao da će održati nove izbore”. „U ovo rundi beskrajne svađe, Vučić je pobedio Kurtija”, zaključuje list, prenosi Tanjug.

Izvor:Alo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *