FINSKI AMBASADOR U VALJEVU

Gradske vesti

Ambasador Finske u Srbiji Kim Lahdevirt posetio je danas Valjevo, gde je bio gost gradonačelnika Lazara Gojkovića i gradskog rukovodstva. Ambasador Lahdevirt i njegova supruga posetili su Valjevsku gimnaziju i OŠ”Milovan Glišić” i  bliže se upoznali sa školskim sistemom u Srbiji i uslovima rada u školama. Po rečima  finskog ambasadora, koji u Srbiji živi skoro četiri godine, primetan je napredak naše države u svim oblastima života i rada, kao i jasan cilj Srbije da postane članica Evropske unije.

” Slika Srbije se mnogo promenila i to sam video putujući po vašoj zemlji, kako bih stekao nova saznanja i uvid radi buduće saradnje Srbije i Finske. Ovo nije moja prva poseta Valjevu, drago mi je što sam u prilici da bolje upoznam bogatu istoriju grada a jedan njen deo je i Valjevska gimnazija, koja traje vek i po. Moji utisci su impresivni”, rekao je finski ambasador.

Posle Valjevske gimnazije on je posetio OŠ “Milovan Glišić”, gde je predsednica Društva srpsko-finskog prijateljstva Olivera Stevanović učenicima ove škole govorila o kulturi i tradiciji Finske, kao i o finskom jeziku. Zahvalnost zbog interesovanja finskog ambasadora da bolje upozna osnovno obrazovanje u Srbiji izrazila je i direktorka Nataša Badovinac.

” Vaša poseta omogućila je našim učenicima da se, bar na kratko, obaveste o lepotama, kulturi i jeziku razvijene zemlje kao što je Finska, u kojoj je obrazovanje na visokom nivou i služi za primer i drugim evropskim zemljama. Zahvaljujući našim učenicima rođenim u Finskoj, u prilici smo da bolje upoznamo Vašu zemlju. Susreti poput današnjeg pokazuju dobru volju i želju za bližom saradnjom Finske i Srbije”, istakla je direktorka OŠ “Milovan Glišić”.

O značaju današnje posete finskog ambasadora našim školama govorila je i načelnica Školske uprave Valjevo prof. dr Zorica Jocić, koja je naglasila da su razmena iskustva i sticanje novih znanja sa predstavnicima drugih zemalja i delegacija veoma dragoceni za naše školstvo.

” Naši učenici i nastavnici, kolektivi Valjevske gimnazije i OŠ “Milovan Glišić”, saznali su danas mnogo toga korisnog o Finskoj, koja je kao država, donekle slična Srbiji po broju stanovnika. Sličnost je i u geografskom položaju, odnosno, obe zemlje su između Istoka i Zapada.Ispitujemo te sličnosti, sve ono što nas vezuje i spaja, kako bismo na osnovu njih ostvarili svaku vrstu saradnje. Danas smo čuli, na predavanju u Šestoj školi, koju srpsku reč su Finci uvrstili u svoj jezik, a to je reč “vampir”. U Valjevskoj gimnaziji smo saznali da najduža finska reč sadrži 61 slovo, dok srpska najduža reč “antisamoupravnosocijalistički” ima 29 slova. Kroz uspehe naših učenika predstavili smo naš jezik i kulturu i predočili njihova dostignuća na domaćim, regionalnim i svetskim takmičenjima kao i učešće u mnogim značajnim projektima obrazovnog karaktera. Sve što smo danas čuli od ambasadora Finske i predstavnika Udruženja srpsko-finskog za nas je od velikog značaja i ukazuje na dalji nastavak saradnje naših škola sa školama u Finskoj”, zaključila je Zorica Jocić.

Finska je članica Evropske unije od 1995. godine i važi za digitalno najnapredniju zemlju Evrope. Sa Srbijom sarađuje u oblastima ekologije i transformacije energetskog sektora.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *