Godišnjica pogibije pukovnika pilota Milenka Pavlovića

Gradske vesti

Na današnji dan, 1999. godine, na nebu nad Valjevom herojski je poginuo pukovnik pilot Milenko Pavlović. Dan sećanja na hrabrog pilota koji je poginuo u neravnopravnoj borbi protiv NATO aviona tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, započeo je pomenom ispred spomenika pilotu u Ulici Vladike Nikolaja, koji je održao vladika g. Isihije sa sveštenstvom Eparhije valjevske.

Tačno u 12 časova i 4 minuta,  “Mig 29” Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, u čijem kokpitu se nalazio major Dejan Batočanin, preleteo je iznad Valjeva, “pozdravaljajući“ na taj način hrabrog kolegu.

Vence na spomenik pukovniku pilotu Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice,  delegacija Komande RV i PVO koju je predvodio general-major Duško Žarković, predstavnici Komande Garnizona u Valjevu koju je predvodio komandant Drugog centra za obuku potpukovnik Saša Stojiljković, predstavnici Grada Valjeva- gradonačelnik Lazar Gojković, predsednica Skupštine dr Snežana Rakić, zamenik predsednika Skupštine Viktor Mići i sekretar Skupštine grada Valjeva Mladen Simović, predstavnici opštine Osečina, delegacija Policijske uprave Valjevo,  delegacija HK „Krušik“, predstavnici SUBNOR-a i ostali poštovaoci lika i dela Milenka Pavlovića.

Prisutnima se obratio gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, koji je tom prilikom istakao da je ponosan što je Valjevo sačuvalo uspomenu na pilota Milenka Pavlovića, njegov život i herojski čin.

„Poštovana porodice Pavlović, vaše preosveštenstvo, časni oci, predstavnici vojske i  policije, uvaženi poštovaoci lika i dela pilota pukovnika Milenka Pavlovića.

 

Dan sećanja koji danas obeležavamo u čast herojskog čina pilota pukovnika Milenka Pavlovića, koji je 4. maja 1999. godine izgubio život na nebu iznad Valjeva, već se duboko urezao u kolektivno sećanje generacija koje žive ne samo u Valjevu, već i čitavoj Srbiji.

Ponosan sam na činjenicu da je Valjevo,  čije je nebo hrabro branio Milenko Pavlović, sačuvalo uspomenu na njega, njegov život i herojski čin. To je obaveza svih generacija koje će doći posle nas. Odajemo počast Milenku Pavloviću, ali i svim znanim i neznanim junacima koji su dali živote za svoju zemlju i obavezujemo se da ćemo u miru i svojim radom i znanjem graditi Valjevo i Srbiju“, kazao je gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

Zatim je priređen je prigodan program, u kome je učestvovala Ivana Vilotić, učenica Poljoprivredne škole sa domom učenika „Dr Miša Pantić“ koja je recitovala, nakon čega je položeno cveće na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

Delegacije su nakon toga obišle i  selo Bujačić i spomen-obeležje na mestu pada aviona.

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ.

Milenko Pavlović je rođen  u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost, Zlatnom letačkom značkom, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem Eparhije valjevske.

/redakcija/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *