GRAĐEVINSKI RADOVI U ISTORIJSKOM ARHIVU

Posle više decenija urušavanja objekta prihvatnog depoa u Međuopštinskom istorijskom arhivu su na pragu rešenja ovog problema. Iz gradskog budžeta opredeljeno je 18 miliona dinara za izgradnju novog depoa  za prijem i privremeni smeštaj arhivske građe. Izgradnjom novog zdanja, po rečima direktorke Istorijskog arhiva Bojane Savčić, biće otklonjene velike prepreke u radu ove ustanove.
” Trošna zgrada prihvatnog depoa nije višegodišnji, već višedecenijski problem čuvanja arhivske građe, na koji su ukazivali i prethodni direktori. Zbog ubrzanog urušavanja premeštena je sva primljena građa u arhivski depo, tako da nijedan dokument nije oštećen. Prihvatni depo je u takvom stanju da sanacija i adaptacija nisu trajno rešenje. Početkom prošle godine urađena je projektna dokumentacija i dobijena građevinska dozvola za rušenje i izgradnju novog depoa na temeljima starog. Prethodno smo pokušali da obezbedimo sredstva iz donacija Evropske unije, ali se to nije ostvarilo. Faktički, imali smo sve potrebno za gradnju, samo nam je nedostajao novac. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi, koja je prepoznala probleme sa kojima se dugo suočavamo, izdvojeno je 18 miliona dinara iz budžeta grada za ovu namenu. Izgradnja će početi na proleće i sa završetkom radova biće uspostavljeno normalno funkcionisanje ustanove, jer sad nismo u prilici da primamo arhivsku građu.”-kaže Bojana Savčić.
U očekivanju početka izgradnje novog depoa Istorijski arhiv je već poprimio izgled gradilišta, jer je krajem prošle godine počela sanacija upravne zgrade , površine 250 kvadratnih metara, sa kancelarijama, bibliotekom i čitaonicom.
” Gradska uprava je preko projektnog finansiranja u ministarstva energetike obezbedila sredstva za primenu mera energetske efikasnosti. U upravnu zgradu nije ulagano duže od četrdeset godina. Do sada je urađena izolacija fasade i promenjena je stolarija. Iako planirani radovi još nisu dovedeni do kraja već je primetna ušteda u potrošnji električne energije.”-kaže direktorka.
U Istorijskom arhivu ističu da će, zahvaljujući podršci Grada, ova ustanova nastaviti da radi na prijemu arhivske građe što je, silom prilika, bila prinuđena  da prekine pre skoro dve godine.
/redakcija/
Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts