I građani zaraženi koronom moći će da glasaju na referendumu: Ovo su striktna pravila

Vesti iz Srbije i regiona

Propisane su i epidemiološke mere na samim biračkim mestima

 

Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? Pitanje na koje će građani Srbije u nedelju, 16. januara, odgovoriti sa “da” ili “ne”.

Ipak, ne treba zaboraviti da smo u situaciji u kojoj dnevno imamo skoro 14.000 zaraženih virusom korona, pa ostaje nedoumica da li će i kako toliki broj obolelih ljudi moći da glasa na predstojećem referendumu za promenu Ustava?

Član Republičke izborne komisije Miljkan Karličić za Telegraf.rs navodi da će i građani u karantinu imati priliku da se izjasne na referendumu.

– Prilikom glasanja van glasačkog mesta, u slučaju da glasač ima koronu (i mora napomenuti da je to razlog izlaska ili lice koje prima obaveštenje dužno je da pita da li je zbog korone) komisija obavezno nosi zastitnu opremu, dezinfikuje rukavice (koje nose) kod dolaska i potom pri vraćanju sa glasačkog mesta, vrši dezinfekciju ruku glasača i pomagača – navodi Karličić.

Kako dodaje, glasanje u takvoj situaciji biće ispred ulaznih vrata.

– Glasanje se vrši ispred ispred ulaznih vrata stana/kuće. Oboleli glasač ne sme da ima direktan kontakt sa komisijom i glasa isključivo uz pomoć pomagača koji nije oboleo od kovida. Po dolasku sa takvog glasanja dezinfikuje se i materijal – dodao je.

Podsećamo da je ranije Republička izborna komisija saopštila da će preduzeti sve neophodne mere kako bi se izjašnjavanje građana na predstojećem referendumu 16. januara sprovelo na najbezbedniji način.

RIK je tako odgovorio na zahtev udruženja Crta koje je tražilo da se nadležni izjasne o uslovima za održavanje republičkog referenduma, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, kao i o merama zaštite koje će biti preduzete prilikom glasanja.

U saopštenju RIK-a se navodi da su oni pripremili Nacrt uputstva za sprovođenje glasanja, da je Krizni štab dao pozitivno mišljenje.

Nacrtom uputstva predviđeno je, između ostalog, da glasačko mesto mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 sata pre glasanja, oprema koja se nalazi na glasačkom mestu mora biti dezinfikovana najmanje 24 sata pre dana glasanja, dok sanitarne prostorije na glasačkom mestu, biće opremljene sapunom, ubrusom za brisanje ruku i kantom za smeće.

Predviđeno je i da na ulazu u objekat u kojem se nalazi glasačko mesto, na vidnom mestu bude istaknut plakat sa informacijama o načinu sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19, kao i plakat o obaveznom rastojanju između glasača.

U Nacrtu, takođe, stoji da će razmak između glasačkih kutija biti najmanje 1,5 metara, a razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora takođe biti najmanje 1,5 metar.

Na glasačkom mestu će biti obezbeđen razmak od minimum 1,5 metra između glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu.

Članovi glasačkog odbora su dužni da pre i tokom glasanja nose zaštitne maske na licu.

U dopisu RIK-a stoji da, ako van glasačkog mesta glasa glasač oboleo od kovida 19, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje propisane za obavljanje glasanja će vršiti ispred ulaznih vrata stana, odnosno, kuće u kojoj boravi glasač.

Izvor :Telegraf.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *