INFO DAN U OKVIRU JAVNOG POZIVA ZA INOVATIVNE POSLOVNE MODELE

Gradske vesti

U Regionalnoj Privrednoj Komori Kolubarskog i Mačvanskog upravnog  okruga u Valjevu održan je Info dan u okviru Javnog poziva za inovativne poslovne modele kojima se diversifikuje proizvodnja električne energije, smanjuje energetski intenzitet privrede i omogućava snabdevanje čistom energijom, posebno za energetski ugrožene kupce, na koji mogu da se prijave kompanije iz javnog i privatnog sektora. 

Cilj ovog Javnog poziva, koji sprovodi, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Vlade Japana, je da podstakne primenu inovativnih rešenja koja promovišu diversifikaciju proizvodnje električne energije, podstiču rast novih privrednih sektora i ženskog preduzetništva, stvaraju mogućnosti za zapošljavanje i olakšavaju prekvalifikaciju radnika iz industrija koje se oslanjaju na fosilna goriva, kao i smanjuju uvoznu zavisnosti zemlje.

 

Primenom novih tehnologija, ova rešenja treba da poboljšaju energetsku efikasnost, omoguće veću upotrebu energije iz obnovljivih izvora, efikasnije korišćenje prirodnih resursa i ponovnu upotrebu otpada, kao i da uvedu automatizaciju i digitalizaciju u proces proizvodnje. Takođe, ohrabruju se predlozi za primenu japanskih tehnologija, znanja i ekspertize, koji mogu da budu realizovani u saradnji sa japanskim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Takođe, podršku mogu dobiti i predlozi održivih modela poslovanja koji predstavljaju podršku privrednog sektora aktivnostima u cilju smanjenja energetskog siromaštva individualnih domaćinstava. To podrazumeva, na primer, podršku individualnim domaćinstvima koja trpe ili su ugrožena energetskim siromaštvom, u vidu olakšica u pristupu čistoj, jeftinijoj, sigurnijoj i efikasnijoj toplotnoj i električnoj energiji (zamena individualnih ložišta, vrste energenata i sl.), kao i u vidu olakšica u cilju povećanja energetske efikasnosti stambenih objekata (npr. zamena stolarije).

Javna i privatna preduzeća su pozvana da podnesu svoje projektne predloge do 7. jula.

Najmanje 20 podnosilaca čija se rešenja izaberu dobiće stručno vođenje i mentorstvo kako bi dalje razvijali svoje ideje. Pored toga, autori najmanje 5 najistaknutijih rešenja dobiće finansijsku podršku za implementaciju svojih ideja u praktičnim uslovima. Ovaj Javni poziv je raspisan u okviru projekta „Inovativna i pravedna zelena tranzicija kao alat za obezbeđivanje sistemske energetske sigurnosti i smanjenje energetskog siromaštva“, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, uz podršku Vlade Japana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *