Izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“

Gradske vesti

nternacionani umetnički studio „Radovan Tranavac Mića“ poziva vas na svečano otvaranje izložbe „Mića Popović i njegovi savremenici“, koje će biti upriličeno u sredu, 15. decembra, u 18 časova.

Izložbu čine dela koja su izbor iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša, a pored Miće Popovića, u postavku su uključeni radovi još dvadesetčetvoro autora priličnog generacijskog raspona. Svako delo ponaosob selektovano za ovu izložbu reprezent je određene faze razvoja u individualnim opusima svakog autora izlagača.

Reč je o umetnicima, kao što su Peđa Milosavljević, Ivan Tabaković, Mihailo Petrov, Pavle Vasić, Milenko Šerban, Cuca Sokić, koji su u periodu između dva svetska rata počeli svoje profesionalne karijere i imali već etablirani status u vreme kada je Popović počinjao. Zatim, tu su Mićini prijatelji i kolege sa studija, odnosno neki od članova Zadarske grupe, među kojima su Bata Mihajlović, Petar Omčikus i Kosa Bokšan. Potom, njegove generacijski bliske kolege Stojan Ćelić, Miodrag Protić, Mladen Srbinović, Božidar Prodanović, Zoran Pavlović, Božo Ilić, Gabor Silađi, Kosta Bradić, kao i  umetnici sledeće generacije – Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović, Siniša Vuković.

Postavku čine umetnička dela nastala u periodu od 1932. godine (Pavle Vasić, „Portret Zage“) pa do 2000. godine (Petar Omčikus, „Sardele“), rađena tehnikama ulje na platnu ili kartonu, akrilik na platnu, pastel ili kombinovanom tehnikom.

Iako je izložba nevelikog obima, uverava nas u višeslojna kretanja u našem slikarstvu od vremena stišavanja enformela, potvrđujući  paralelno egzistirajuće pravce i umetničke izraze koji se temelje na geometrijskim tendencijama, apstrakciji, nadrealnim i imaginarnim figurativnim sklopovima, novoj predmetnosti ili novom ekspresionizmu. Izložba, s druge strane, takođe nedvosmislemo potvrđuje samog Miću Popovića kao potpuno samosvojnog autora osobenog misaono – emotivnog koda i etičkog kodeksa, budne kritičke svesti i jasnih percepcija prilika vlastitog vremena“, napisala je Milica Todorović, muzejski savetnik u tekstu štampanom u katalogu koji prati ovu izložbu.

Sva dela ove postavke deo su bogatog fundusa Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Radovi su dobijeni kao poklon umetnika, ili su otkupljeni na samostalnim izložbama autora, ili su u kolekciju niške Galerije dospeli zahvaljujući Likovnoj koloniji Sićevo.

Izložba će biti otvorena do 1. februara 2022. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *