IZLOŽBA O ZABORAVLJENOM HEROJU

Gradske vesti
Narodni muzej u Valjevu prigodnim programom tradicionalno obeležava 20.mart – Dan grada Valjeva. Ove godine je to izložba “Valjevo je 1914-1915. godine bilo grad-bolnica, a njen glavni upravnik pukovnik dr Milan Pecić”, koja je nastala u saradnji valjevskog Narodnog muzeja, Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, kao i arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti. Ovom izložbom, koju je podržalo Ministarstvo kulture, zaokružena su istraživanja o životu i radu pukovnika dr Milana Pecića.
Tokom svoje karijere i službovanja u više gradova u Srbiji dr Milan Pecić je 1915. bio referent saniteta Drinske divizijske oblasti i upravnik svih valjevskih bolnica u vreme epidemije tifusne groznice, na čijem suzbijanju je radio sa srpskim lekarima i lekarima iz inostranih lekarskih misija.
Postavka obuhvata muzejski materijal i arhivsku građu o životu i delu dr Pecića, kao i dokumentarni film i monografsku biografiju, autora istoričara Narodnog muzeja Vladimira Krivošejeva.
Životni put dr Pecića, značajne a potpuno zaboravljene ličnosti u najtežim vremenima Valjeva i srpske istorije, biće prilika da se javnosti ukaže na još jedan primer lične požrtvovanosti, kakvih je mnogo zapamćeno u jeku borbe protiv pošasti tifusne groznice, koja je naš grad zavila “u crno”.
Svečano otvaranje izložbe je u Galeriji Narodnog muzeja, u petak.17. marta od 18 sati.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *