Izmena odluke o doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta u Turističkom centru Divčibare

Gradske vesti

Na sednici Skupštine grada Valjeva izmenjena je odluka o doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta i odnosi se na povećanje doprinosa u Turističkom centru Divčibare. Povećane su naknade za sedmu zonu, stambene objekte do tri jedinice i druge objekte sa 0,045  na  0,07 i objekte sa više od tri stambene jedinice  na  0,1 koeficijent zone.

Iznos doprinosa se utvrđuje rešenjem o izdavanju građevinske dozvole, tako što se osnovica koju čini prosečna cena kvadratnog metra stanova u toj jedinici lokalne samouprave, pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji je predmet izgradnje u kvadratnim metrima. To se množi sa koeficijentima zone koji su navedeni u ovoj odluci i koeficijentom namene objekta, što predstavlja iznos doprinosa. Iznos doprinosa u sedmoj zoni na Divčibarama preko tri stambene jedinice apartmanskog tipa je 4.519 dinara. Nakon izmene bi bila 7.732 dinara, sa umanjenjem od 30%. S obzirom da Divčibarama nedostaje infrastruktura i taj se iznos maksimalno umanjuje zavisno od lokacije, maksimalnim umanjenjem iznos doprinosa bi iznosio 3.866 dinara.

Vladimir Blagojević,  član Gradskog veća zadužen  za projekte i regionalni razvoj naglasio da naknada za građevinsko zemljište je normalna posledica ubrzanog rasta turizma i građevinskog sektora na Divčibarama .

“Ako uporedimo cifre vezano za te iste naknade koje plaćaju investitori prilikom dobijanja građevinske dozvole primetićete da su one neuporedivo manje  na našoj planini u odnosu recimo na Zlatibor. Tamo je 24.000 dinara, kod nas je to iznosilo 3.500 dinara . Mislim da je to pogrešno i naša je strategija sada drugačija, mi se ne bavimo besomučnom izgradnjom već upravo očuvanjem ekologije i prirodne oaze na Divčibarama. Istovremeno vodimo računa o izgradnji infrastrukture ,a upravo za to nam je potreban novac . Mi smo mnogo novca dobili od države, na inicijativu  predsednika Aleksandra Vučića koji je pre godinu i po dana bio na Divčibarama i lično obećao sredstva za infrastrukturu, to je oko 20 miliona evra od čega je već 11 miliona evra uloženo na ove projekte.

Suština svega je da mi želimo da ubrzamo rast prihoda na taj način što bi smo jednu nerealnu cifru koja je do sada bila naknada za građevinsko zemljište podigli u neke granice normale. Inače, da napomenem upravo je inicijativa za to povećanje potekla od investitora sa Divčibara koji su svesni da zadnjih godinu dana su značajno podigli cenu kvadrata. Mi ovim povećanjem naknade još ne pratimo povećanje isplativosti koju doživljavaju naši investitori na Divčibarama za koje smo direktno zaslužni .

Upravo naša strategija, gradonačelnika i Gradskog veća  je da gradimo manje ali kvalitetnije i da negujemo tu prirodnu okolinu”,istakao je Blagojević.

Član Gradskog veća Vladimir Blagojević dao je odgovor na postavljeno odborničko pitanje vezano za pristupni put Divčibarama gde su radovi  zaustavljeni krajem prošle godine.

“Razlog je interesantan i čudan zbog zaštite prirode tj. određenih vrsta ptica koje nisu mogle da izdrže svu tu buku vezano za radove. Tu se izgubilo mesec i po dana , kada su Putevima Srbije odobrili da nastave svoje radove , bilo je kasno došla je zima , međutim radovi su počeli pre nekoliko dana. U pitanju je 400 m asfalta i isto toliko tampona koji treba uraditi i to će biti završeno za oko dvadeset radnih dana.  Znači put se približava kraju i kao što vidite dinamika izrade tog puta je u potpunosti poštovana, sve je teklo baš kako treba do pojave te čudne okolnosti koja je zaustavila radove, a mogla bi se nazvati prilično humanom , meni posebno interesantnom u tom smislu da je neko imao dovoljno brige za prirodu da zaustavi tako veliki interes i građevinske radove zbog neću reći ne manje važne retke vrste ptica”, rekao je Blagojević .

Vezano za izgradnju trafostanice na Divčibarama, koja treba da reši snabdevanje električnom energijom ovog planinskog turističkog mesta Blagojević je najavio početak građevinskih radova. Kada je u pitanju vodosnabdevanje na Divčibarama, Blagojević je objasnio da je u toku priprema tehničke dokumentacije.

“Pre nekoliko dana smo izdali lokacijske uslove , to je završeno i krećemo u izdavanje parcijalnih građevinskih dozvola. Dakle radićemo deonicu po deonicu, tako ćemo izdavati dozvolu. Praktično to znači da u najskorije vreme od 10-20 dana očekujemo početak radova“, objasnio je Blagojević i dodao da je za vodosnabdevanje na Divčibarama preko 2 miliona evra preneto na račun izvođača radova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *