Jabučje dobija 20km kanalizacione mreže u projektu „Čista Srbija“

Lajkovac

Lajkovac je među prvih 14 opština i gradova u kojima se realizuju obimni radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u okviru republičkog projekta „Čista Srbija“. Opština postaje opremljenija za 33 kilometra kanalizacione mreže i dva postrojenja za preradu otpadnih voda. Ukupna vrednost radova je oko 15.3 miliona evra, što je skoro dve milijarde dinara ili dva opštinska budžeta.

Jabučje, najveće selo u opštini dobiće 20 kilometara primarne kanalizacione mreže. Predsednik opštine Andrija Živković označio je početak izgradnje mreže na početku Jabučja, u ulici koja vodi preduzeću „Borverk“.

„U prošloj godini urađeno je prvih 11 kilometara kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“: u Rubribrezi četiri, u Bogovađi tri kilometra, deo kanalizacije u Jabučju – Donji kraj dužine 4 kilometra, a ostalo je da se uradi 20 kilometara za celo selo: od Viša,  Gaja i Šerinke do Starog sela. Biće izgrađeno i pet podstanica, za svaki deo Jabučja po jedna. Od 20 kilometara mreže tri kilometra će biti mreža niskog pritiska, gde će se raditi posebni priključci na šahtove za domaćinstva. Troškove izgradnje šahtova snosiće Opština, tako da domaćinstva neće imati rashod za priključivanje na kanalizacionu mrežu.“

Živković ističe da će po završetku projekta „Čista Srbija“ Lajkovac biti jedna od retkih opština u Srbiji gde je 70 odsto stanovništva priključeno na kišnu i fekalnu kanalizaciju. To znači da će do kraja godine oko 10.000 stanovnika opštine biti priključeno.

„U toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Ćelijama, kao i izgradnja mini-kompaktnog postrojenja za Bogovađu. Na taj način ćemo povećati kapacitet postrojenja na 10.000 korisnika, što je optimalno za Lajkovac u ovom trenutku.“

Radove u projektu „Čista Srbija“ potpuno finansira Vlada Republike Srbije, preko Ministarstva za građevine, saobraćaj i infrastrukturu. Izvođač radova je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), a podizvođač izgradnje kanalizacione mreže preduzeće „Ingrap Omni“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *