Javni poziv za ugradnju solarnih panela, kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote

Gradske vesti Najnovije vesti

Raspisan je Javni piziv za dodelu bespovratnih sredstava građanima, u sprovođenju mera energetske sanacije  ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama i unapređenje termotehničkih isntalacija i sistema putem ugradnje kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote na teritoriji grada Valjeva za 2022. godinu.

„Predmet finansiranja obuhvata nabavku i ugradnju solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. To podrazumeva ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, koji su u skladu sa zakonom neophodni pri priključenju na distributivni sistem. Snaga solarnih panela ne može biti veća od odobrene snage mernog mesta koja je navedena u računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno može biti 6 kilovata. Domaćinstva u skladu sa tehničkim mogućnostima i izdatim dozvolama ili saglasnostima elektrodistributivnog sistema mogu ugraditi i više ili manje od 6 kilovata, ali Ministarstvo za energetiku i Grad subvencionišu do 6 kilovata. To podrazumeva da ako domaćinstvo ili građanin želi da ugradi manje od 6 kilovata, recimo 4, subvencionisanje se vrši tako što se broj kilovata pomnoži sa 70.000, odnosno 70.000 po kilovatu su finansijska sredstva koja se izdvajaju za ovu meru“, rekao je Viktor Mićić, predsednik Komisije za relaizaciju mera energetske sanacije.

Kada je reč o unapređenju termotehničkih sistema zgrada putem zamene sistema  efikasnijim, tu se radi o ugradnji elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće i opremanje sistema grejanja za unapređenje za regulaciju i merenje predate količine toplote u objektu.

„Tu se vrši ugradnja kalorimetara, delitelja toplote, termostatskih ventila, to je usmereno na stanove i zgrade koji su već priključeni na centralno grejanje“, pojasnio je Mićić i dodao da je za ove dve mere predviđeno 20 miliona dinara.

„Za prvu meru ugradnju solarih panela i pratećih instalacija je opredeljeno 15 miliona, dok za drugu meru, za ugradnju kalorimetara, delitelja toplote i termostatskih ventila i cirukulacionih pumpi, opredeljeno je 5 miliona dinara“, rekao je Viktor Mićić.

 

Za sve dodatne informacije i obaveštenja u vezi javnog poziva, građani mogu pozvati na broj telefona: 014/294 – 790.
Konkursna dokumentacija može se preuzeti na internet stranici grada Valjeva: www.valjevo.rs ili lično na šalterima 11 i 12 u prizemlju Gradske uprave, kao i na pultu za informacije.

Rok za dostavljanje prijava je 24. novembar 2022. godine.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *