JP”AGRORAZVOJ”- MERE I PODSTICAJI U POLJOPRIVREDI

Gradske vesti
Na konkurs JP” Agrorazvoj-valjevske doline” za podršku mladima u ruralnom području, koji je trajao od 1.juna do 1.jula ove godine, 100 mladih poljoprivrednika je podnelo zahtev za podsticaje u unapređenju poljoprivrede, kaže za naš portal  Snežana Birčanin, savetnica za ruralni razvoj u ovom preduzeću.
” Oko 70 mladih poljoprivrednih proizvođača je , na osnovu sistema bodovanja, dobilo podsticaje u maksimalnom iznosu do 300 hiljada dinara. Rang-lista je dostupna na sajtu “Agrorazvoja”. Raspolagali smo sa 15 miliona dinara i ta sredstva su utrošena. Ukoliko nam budu opredeljena dodatna sredstva rebalansom budžeta, biće novca bar za još desetak poljoprivrednika. Većina je uglavnom konkurisala za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, uglavnom za kosačice, tarupe i prskalice a manje za plastenike. “-kaže Birčanin.
Na konkurs za dodelu preparata za kalcifikaciju zemljišta- ZEO-MIN podneto je  više od 100 zahteva
” Ove godine bužet za ZEO-MIN je 5 miliona dinara a opredelili smo se za 100 zahteva, maksimum je 500 kilograma za hektar. Na osnovu analize zemljišta Poljoprovredne savetodavne i stručne službe (PSSS) propisuje se potrebna količina, a najviše je 500 kg po hektaru. Prema proceni stručne službe PSSS, količina po hektaru može da bude i manja. ZEO-MIN je  kreč oplemenjen magnezijumom, cinkom, gvožđem i bakrom i preporuka je da se kombinuje sa stajskim đubrivom zbog očuvanja azota u zemljištu i bržeg razgorevanja stajnjaka. Ovom agromeliorativnom merom se smanjuje kiselost zemljišta tako što podiže PH-vrednost, dok u slučajevima da je zemljište alkalno ili normalno, nema nikakvog uticaja. Na degradiranom zemljištu velike kiselosti upotrebom ovog preparata prinos se povećava do 50 odsto. Najviše se koristi za poboljšanje zemljišta za  ratarske kulture i voćnjake.”- pojašnjava Snežana Birčanin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *