JP”AGRORAZVOJ”-PEĆINA NA PUTU OZDRAVLJENJA

Gradske vesti
Šetači i rekreativci mogu da se uvere kako park Pećina svakim danom dobija nov izgled uklanjanjem korova, šiblja, suvih grana i palih stabala i tako postaje prijatnije mesto za boravak u prirodi.  Sada je parkovski prostor pregledniji, jer je uređena površina parka povećana za pet hektara, kaže za naš portal Đorđe Čolić, stručni saradnik za šumarstvo u JP”Agrorazvoj-valjevske doline”, koje upravlja parkom Pećina i sprovodi Plan sanacije.
” Na osnovu Javnog poziva izabrali smo najpovoljniju ponudu firme “Lugar VA” za uvođenje šumskog reda , što podrazumeva krčenje zakorovljenih površina, izvlačenje popadalih i suvih stabala, uklanjanje polomljenih grana i šiblja. Sa ovom merom dobićemo veću površinu parka, a pod ovu meru potpada i redovno košenje, kako bismo imali čiste površine bez ostataka šumskog otpada. Javnim pozivom smo predvideli i uređenje zakorovljenih pešačkih staza koje vode ka “Promaji”. Upravo radimo dve staze, koje se uključuju sa asfaltne staze, i već smo prokrčili 800 metara. Radićemo i na stabilnosti tih staza, kako bi šetači bili bezbedni. Ovaj prostor bio je zapušten duže od 20 godina. U ovoj godini neće sve to biti završeno, jer je naš budžet skroman, ali radimo po delovima i temeljno, u nameri da našim šetačima “vratimo” te staze onakvim, kakve su nekad izgledale. Za sada je najvažnije da redovno održavamo uređene površine a u taj deo posla se uključuje i JP “Vidrak”, odnosno, Služba zelenila.”-pojašnjava Đorđe Čolić.
Nove sadnice i nedavno posađeno ukrasno šiblje vidljivi su na svakom koraku i o njima se vodi redovna briga, što znači da novoposađene biljke ne zavise samo od tla, sunca i kiše.
” Početkom proleća i još pre kretanja vegetaciji izvršili smo redovno prihranjivanje mineralnim đubrivima, kasnije smo primenili i prihranu azotnim đubrivom, koje podstiče razvoj korenovog sistema a uz to se posađene sadnice redovno kontrolišu kroz praćenje njihovoh rasta i pojavu štetnih insekata. Imajući u vidu vremenske prilike, stalnu smenu kiše i sunca, sadnice su podložne oboljevanju od plamenjače i pepelnice, ali i pojavi lisnih vaši i drugih štetnih insekata. U narednim danima radićemo na hemijskoj zaštiti, jer plamenjača može da nanese ogromnu štetu lisnoj površini, što dovodi do uništenja sadnice.Za sada sadnice imaju dovoljne vlage, kišno vreme im je pogodovalo, krošnje su razvijene, ali je zaštita od plamenjače neophodna.”- kaže Đ.Čolić.
Drvored piramidalnog hrasta lužnjaka, na mestu nekadašnje gledičije , već je formiran i odlično se razvija, ali i njemu predstoji hemijska zaštita. Prema Planu sanacije, po Čolićevim rečima, privodi se završetku i sanitarna seča obolelih stabala.
” Iz drvoreda gledičije preostalo je desetak stabala i iz bivšeg drvoreda još 20, što je još 30 stabala koja će biti uklonjena, takođe, ima još suvih i dubećih stabala, poput stabala crnog bora, koja nemaju krošnju a samim tim ni funkciju. Takvih stabala je sve manje, ima ih od 50 do 100 predviđenih za uklanjanje. Ističem da su to suva stabla, da neko ne bi rekao da se seče zdravo drveće. U potpunosti se pridržavamo mera iz Elaborata sanacije, koji predviđa uklanjanje isključivo bolesnih i suvih stabala. “-napominje Čolić.
Na Pećini su primetne mnoge promene poput novih sadnica lišćara, ukrasnog drveća i raznobojnih grmova, čistijeg prostora i preglednijih površina, novih staza, što sve ukazuje da je omiljeni park Valjevaca na putu oporavka od višedecenijskog zapuštanja i nebrige.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *