JP “AGRORAZVOJ”- PODSTICAJI U POLJOPRIVREDI I PRIPREME ZA OVČARSKU IZLOŽBU

Gradske vesti
Rezultati konkursa za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji grada Valjeva biće objavljeni u petak, 18.avgusta, rečeno je u JP “Agrorazvoj-valjevske doline”. Po rečima direktora Gorana Marjanovića, ukupna planirana sredstva za ovu namenu  u ovoj godini iznose15 miliona dinara.
” Konkursna komisija ovih dana pregleda pristiglu dokumentaciju i formira rang-listu po sistemu bodovanja. Na javni poziv se odazvalo oko 80 mladih poljoprivrednika, koji konkurišu za sredstva u maksimalnom iznosu od 300 hiljada dinara. Ovo pravo bi moglo da iskoristi najviše 50  poljoprivrednika, ukoliko se opredele za maksimalan iznos. Rezultati će biti poznati 18.avgusta, a za sve one, koji ostanu “ispod crte”, pokušaćemo da nađemo način, kako bi ostvarili pravo na podsticaje.”-kaže za naš portal direktor Marjanović.
Podsetimo da je za Program podrške ruralnog razvoja na teritoriji grada Valjeva izdvojeno 100 miliona dinara, a budžet za fizičke investicije iznosi 51 milion dinara. Njaveće interesovanje je za kupovinu traktora i druge poljoprivredne mehanizacije, nabavku sadnica i iskopavanje bunara.
” Za iskopavanje bunara izdvojeno je 5 miliona dinara. Iskopano je osam bunara u okolnim selima i srećom, u sedam bušotina je pronađena voda. Novca će biti za još 4 do 5 iskopavanja, a možda i više, jer je maksimalna vrednost subvencije 600 hiljada dinara, ukoliko je dubina kopanja sto metara. Negde se voda nađe na 70 metara i manje, što ostavlja više novca. Do sada je bila praksa da sve zaostale zahteve isplatimo iz novog budžeta, tako da ćemo to i ubuduće primenjivati, ukoliko neki poljoprivrednik ostane neisplaćen u ovoj godini. A očekujemo i povećanje budžeta za Program podrške ruralnog razvoja u 2024.godini”.- objašnjava Direktor Marjanović.
U “Agrorazvoju” je u toku sprovođenje mera popravke kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, odnosno, smanjenja kiselosti korisnih poljoprivrednih površina. Ova mera se sprovodi u saradnji sa Poljoprivrednod savetodavnom i stručnom službom (PSSS) u Valjevu, koja uzorkuje zemljište, obavlja analizu i daju preporuku o količini krečnog materijala potrebnog za poboljšanje kvaliteta tla, posebno za voćne zasade i krmno bilje.. Po rečima direktora, za kalcifikaciju zemljišta izdvojeno je 5 miliona dinara, nabavljeno je 57 tona krečnog materijala za 130 poljoprivrednih proizvođača. Danas je podela na Cariću i Gornjoj Bukovici, sutra u Brankovini, a prekosutra na Stavama i u Leliću.
U toku su pripreme i za Ovčarsku izložbu i Festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću, koji će biti održani u nedelju,10.septembra, u organizaciji “Agrorazvoja” i Mesne zajednice “Pričević”.
“Očekujemo da oko 30 izlagača sa teritorije Valjeva i Osečine izloži oko 200 grla. Predsednik  Komisije za odabir je dr Radosav Vujić iz PSSS, a član je  i predstavnik Veterinarske službe iz Valjeva, koji vodi matičnu evidenciju grla.  Spacijalan gost biće Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice, apsolutni šampion na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, u kategoriji za izloženu sjeničku pramenku. On će izložiti 40 grla iz svoje kolekcije, od tek ojagnjenih do najstarijih. Već dugo nastojimo da izložbeni prostor u Pričeviću bude natkriven odgovarajućom nadstrešnicom, površine 450 metara kvadratnih, kao zaštita od vremenskih neprilika, žege ili kiše. Nedavno smo konkurisali u Ministarstvu za brigu o selu za sredstva u visini od 5 miliona dinara za izgradnju nadstrešnice. Nadamo se da već na sledećoj izložbi, dogodine, izložbeni prostor bude upotpunjen preko potrebnom nadstrešnicom.” – kaže direktor “Agrorazvoja” Goran Marjanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *