Jubilarni 60. „Dan maline“ u Brankovini

Gradske vesti Najnovije vesti

Jubilarna 60. po redu manifestacija „Dan maline“, održana je danas u Brankovini.

„Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Pripala mi je izuzetna čast da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu ispred organizatora Turističkog društva „Ljuba Nenadović“. Pre svega želim da iskažem poštovanje svim onim ljudima koji su 60 godina, još od daleke 1962. godine, kada je društvo osnovano, radili na „Danu malina“. Dobro nam došlu u ustaničku Brankovinu“, rekao je Saša Jeftić, predsednik MZ Brankovina i potpredsednik Turističkog društva „Ljuba Nenadović“.

Manifestaciju „Dan maline“ je svečano otvorio gradonačelnik  Valjeva Lazar Gojković.

„Brankovina je znamenito mesto u svakom smislu – istorijskom, duhovnom, kulturnom, ali ono što je važno za današnje generacije je činjenica da je ovo mesto u kome žive i rade vredni ljudi.

Manifestacija “Dan maline” je potvrda mojih reči, jer ova manifestacija opstaje i održava se 60. put. A to je moguće zahvaljujući upornim meštanima i ja vam na tome čestitam.

Malina je poslednjih godina dostigla dobru cenu i kada se tome doda vrhunski kvalitet maline koja raste u ovim krajevima, onda je potpuno opravdano što ovo voće zovu “crveno zlato”!

Želim da današnja manifestacija prođe najbolje što može i da pokažemo šta vredni domaćini i domaćice svih generacija iz Brankovine znaju da urade, proizvedu, ali i kako umeju da ugoste i da se provesele“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Danas se gostima obratio i dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

„Dragi učesnici manifstacije, „Dan maline“ ovde među ovim stoletnim borovima, kod groba pesnikinje Desanke Maksimović, tradicija od 60 godina pokazuje koliko je Srbija velika. Šezdeset godina maline, koja se danas smatra „crvenim zlatom“ reče gradonačelnik, sada je visoka cena, nadamo se da je konačno došlo vreme da se pokaže po ko zna koji put koliko je selo potrebno Srbiji i koliko selo znači Srbiji. Brankovina 60 godina neguje malinu i veoma je bitno da je Srbija prepoznata na mapi kao jedan od najvećih proizvođača maline“, naglasio je dr Rade Jovanović.

Stručni žiri manifestacije „Dan maline“ u kategoriji za kvalitet izloženih plodova, prvu nagradu je dodelio Miroslavu Saviću iz Donjih Leskovica. Drugo nagradu je dobio Mladen Mitrović iz Gole Glave, dok je treća nagrada u ovoj kategoriji pripala Sretenu Pajiću iz Gole Glave.

Za kvalitet pregledanih zasada, prvu nagradu je dobio Radoje Marić iz Sušica, dok je za najvećeg rodnog proizvođača nagrađen Vučko Antonijević iz Bogatića.

Najbolji malinjak Podgorine je Darko Tadić iz Dragodola, a za zasad sa najmodernijom primenjenom tehnologijom nagrađen Radiša Spasojević iz Donjih Leskovica.

Za najuređeniji zasad maline nagrađen je Marić Mladen iz Sušica, najvalitetniji zasad organske proizvodnje Marinković Zdravko iz Lopatnja, za stalno rađaujuću malinu nagrađen je Jovanović Dragan iz Valjeva, dok je za najmlađeg proizvođača žiri nagradio Pantelić Radoja iz Miača.

Dodeljene su i posebne nagrade za promociju malinarstva i proizvodnju maline Ranković Miloradu iz Donjih Leksovica i za izlagača i za doprinos očuvanju narodne tradicije Borivoju Petroviću iz Gornje Bukovice.

Tradicionalno je održano i predavanje Poljoprivredne stručne službe, a tokom proglašenja pobednika i dodele nagrada, održane su Seoske olimpijske igre.

Kulturno – umetnički program upotpunila su deca iz OŠ „Prota Mateja Nenadović“, deca iz Brankovine i Gole Glave, koji su govorili rodoljubive i običajne stihove, zatim profesor Miloš Savić, koji je svirao najlepše narodne numere na harmonici, Dom kulture „Izvor“,  frulaš i dvojničar Rade Obradović, kao i Veljko Stanković iz Valjeva, koji je na guslama izveo numeru „Ne ostavljajte gusle“.

Izvor:VA014.info/B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *