Junske poplave u Mionici napravile štetu veću od 150 miliona dinara, oštećeno 70 kilometara puteva

Mionica Najnovije vesti

Snažne junske poplave na teritoriji opštine Mionica napravile su štetu veću od 150 miliona dinara. Komisija za procenu šteta utvrdila je da je oštećeno 70 kilometara puteva, i da su nanete ozbiljne štete na više od 75 hektara useva. Četiri mosta su ozbiljno oštećena, a dva su u potpunosti srušena. Došlo je i do pojave klizišta, a poplavljeno je i 15 domaćinstava. U centru Mionice, usled izlivanja Ribnice oštećen je tek izgrađeni park i igralište za decu. Opština Mionica je zbog obilnih padavina inteteziteta 70 milimetara koje su se izručile tokom podneva i u noći 11. juna proglasila vanrednu situaciju.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković i dalje obilazi ugrožena sela gde se saniraju štete, dok su sve ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod Mionica“ stalno na terenu. Angažovane su i dodatne mašine preduzeća „Kolubare“ iz Lazarevca kako bi u što kraćem roku građani imali pristupačne i sređene puteve.

“Junske poplave su nam nanele ogromne štete. Sve vreme smo na terenu, s građanima. Mašine se ne gase od prvog dana. Putevi su nam uništeni, mostovi suršeni. Uspeli smo da ih osposobimo, ali su nam neophodna dodatna sredstva da ih u potpunosti sredimo. Najviše je pogođena infrastrukutra, ali i poljoprivreda. Domaćinstva takođe. Ljudi su ostali bez svojih usveva, u koje su mnogo uložili. Mašine su već bile u svakom selu, gde su osposobljeni putni pravci, ali nastavljamo da saniramo štete i dalje”, rekao je Janković.

Kada je reč o poljoprivrednim usevima, najviše su pogođeni usevi kukuruza, gde je došlo do potpunog uništenja dela kulture, tako da presejavanje ili zasejavanje drugim kulturama nije izvodljivo, pa je šteta jednaka izgubljenom prinosu na zahvaćenim površinama.


O razmerama katastrofalne poplave svedoči i merenja sa hidrološke stanice u Mionice. U noći, 11. juna u 21 čas zabeležen je vodostaj Ribnice od 62cm, a oko 2 časa posle ponoći i maksimalan vodostaj od neverovatnih 359cm, što je porast vodostaja od skoro 3 metra za 5 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *