Karitas donirao vozilo za Pomoć u kući

Lajkovac

У оквиру пројекта „Услуге социјалне заштите као одговор на пандемију ковид-19“, који реализује „Каритас Шабац“, а финансира Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), општини Лајковац je уручено путничко возило за унапређење услуге „Помоћ у кући“. Аутомобил ће користити Заједнички центар за социјални рад за општине Љиг, Лајковац и Мионица, односно геронтодомаћице (неговатељице) на територији општине Лајковац, које свакодневно пружају помоћ у кући старим и изнемоглим особама.

 

Услуга „Помоћ у кући“ реализује се већ шест година у општини Лајковац. Захваљујући учешћу у пројекту и тзв. outreach обуци, установљено је још 10 особа којима је потребна социјална асистенција, тако да у општини Лајковац сада има 40 корисника, које обилазе три неговатељице. Услуга се финансира из буџета општине. Председник општине Андрија Живковић, који је био потписник примопредаје аутомобила,  истакао је да је ово резултат дугогодишње сарадње између немачке организације ГИЗ, Каритаса, Општине Лајковац и Заједничког центра за социјални рад Љиг, Мионица и Лајковац.

 

Татјана Рајниш, менаџер пројекта из ГИЗ-а, истакла је да је циљ пројекта био одговор на кризу изазвану пандемијом ковида-19, односно континуитет  пружања услуга социјалне заштите и достизање до људи у руралним областима. Директор организације „Каритас Шабац“ Мирољуб Николић указао је да нас је пандемија ковидa-19 подсетила да систем социјалне заштите мора бити адаптиван на промене. Такође је похвалио општину Лајковац због изузетне пажње коју посвећује социјалној заштити.

 

Драган Радовановић и Анђелија Филиповић из Заједничког центра за социјални рад за општине Љиг, Лајковац и Мионица указали су да ће им донација, осим повећања броја корисника, помоћи да одрже континуитет и квалитет услуге „Помоћ у кући“. Услуга се пружа у све три општине, а Центар је недавно лиценциран на пет година од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У том процесу имали су велику подршку „Каритаса Ваљево“, истакла је Анђелија Филиповић, координатор услуге „Помоћ у кући“. Реализује се пројектно, на годину дана, уз буџетску подршку општине Лајковац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *