КЉУЧ ЗА БЕЗБЕДНОСТ СРБА НА СЕВЕРУ: Ово је документ који је прескочио споразум НАТО-а и Тачија

Vesti iz Srbije i regiona

ГОВОРЕЋИ опрезно о гаранцијама ЕУ и Америке, председник Србије Александар Вучић синоћ се у Рашки, уочи маратонских преговора са нашим сународницима са КиМ, похвално изразио о једном документу који би убудуће могао да буде темељ безбедности за север покрајине.

Када је реч о дозволама за долазак наоружаних формација из Приштине на овај део наше јужне покрајине, шеф државе је казао да први пут, у акту Кфора, имамо нешто што се не односи само на Албанце и НАТО, и да више не морамо да се позивамо на документ Расмунсен-Тачи:

– Имамо нешто што за нас постаје нови извор права и јасно прописује обавезе Кфора да без њихове сагласности, локалне српске заједнице, на крају крајева и Србије, не може бити присуства тзв. косовских безбедносних снага на северу. То је за нас велика ствар.

Формално–правно, Београд се преко косовских Срба практично уводи као трећа страна, што до сада није био случај јер се уговорни однос градио између Приштине и НАТО. Како се то спроводило у пракси, најбоље сведочи податак да су Албанци до сада 15 пута упадали на север покрајине са дугим цевима и оклопним возилима, а да ни од кога не траже дозволу, сваког пута пролазећи без икаквих последица за брутално кршење споразума који су сами потписали.

„Новости” откривају шта су кључне тачке овог папира у којем се на почетку констатује да су министар одбране Србије Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић посетили јединице наше Војске распоређене у Рашкој области, око два километра од административне линије (АЛ) са Косовом. У том смислу међународна војна мисија подсећа да Војсци Србије није потребно одобрење од Kфора да се креће и врши обуке на територији Србије:

– У складу са постојећим споразумима, од ВС се тражи да обавести команду Kфора само у случају да је некима од њених јединица потребно да се приближе административној линији на мање од 1.000 метара. Информације морају да буду јављене Kфору путем Заједничке комисије за имплементацију, чија је мисија да посредује у комуникацији и разумевању између команданта Kфора и безбедносних снага Србије – наводи се у тексту.

Потом долазимо до кључног дела:

– Када је реч о Косовским безбедносним снагама (КБС), њихово распоређивање, у складу са постојећим споразумима, изискује претходну сагласност команданта Kфора, како би ишли на север Косова. Kфор, у складу са својим мандатом, може да ради са легитимним представницима локалне заједнице на северу Косова, као делом овог процеса давања сагласности.

Потом команда мултинационалне мисије подсећа „да су се све стране увек придржавале постојећих споразума” и апелује на њих да наставе то да чине.

– Кфор ће и даље са изузетном пажњом пратити ситуацију а има способности и особља да омогући безбедно и сигурно окружење и слободу кретања свим заједницама, у складу са нашим мандатом УН, Резолуције СБ УН 1244 из 1999. године. Kфор наставља да пажљиво прати ситуацију на терену и активности дуж административне линије, подржавајући дијалог како би се пронашао договор ради смањења тензија на северу Косова.

Izvor:Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *