Koncerti za pamćenje

Gradske vesti

Folklorni koncerti pod nazivom „Zavet , Metoh i ja“, održani su proteklog četvrtka i petka, na Velikoj sceni Centra za kulturu.

Ove godine, projekat “Zaveštanje”, plod je zajedničkog rada KUD “Abrašević”, KUD “Krušik” i koreografa Vladimira Spasojević, uz podršku Kamernog hora “Emanuil”.

Prve večeri, pored KUD “Abrašević” i KUD “Krušik”, nastupili su i gostujući ansambli „Kopaonik“ iz Leposavića sa Kosova i Metohije, čijih se 45 igrača potrudilo da prostor sa kog dolaze predstave na najbolji mogući način, kao i FA „Sveti Đorđe“ iz Beograda, koji su se predstavili kroz igre iz Bujanovca i Binačku Moravu.

Više od dva sata programa, pored folklornih numera, koje je publika ogromnim aplauzom ispratila, program su upotpunili i narativno – scenski igrokazi, bazirani na istoriji i narodnoj tradiciji.

“Mi smo vrlo ponosni što smo deo ovako velikog projekta, što smo mlade ljude angažovali i animirali da se već duže vreme unazad na probama druže, upućeni su jedni na druge, tako da smo imali taj timski duh, a koreograf Vladimir Spasojević, uspeo je sve da nas motiviše i udruži snage folkloraša. Nadam se da će se publici dopasti i da ćemo svi zajedno ostaviti  lep trag i da će publika poneti lep utisak iz sale”, poručila je prve večeri Zorica Ćosić, sekretar KUD “Krušik”.

Druge večeri,  nastupili su samo valjevski ansambli KUD „ Abrašević“ i KUD „Krušik“, uz Kamerni hor „Emanuil“. Tom prilikom, tematski deo je bio nešto kraći, a drugi deo programa bio je poput godišnjeg koncerta, gde su se kulturno – umetnička društva predstavila publici sa svojim redovnim repertoarom.

Takođe, publika je obe večeri imali priliku da uživa u pevanju solistkinje Nacionalnog ansambla “Kolo” i grupe “Biber” Kaline Panić.

U pripremi folklornih koncerata „Zavet, Metoh i ja“, bili su uključeni iskusni stvaraoci vrhunskih dometa i to: scenario i režiju pripremio je Vladimir Spasojević, umetnička realizacija – Katarina Bogutović, umetnički direktor i koreograf – Đorđe Lakušić, umetnički direktor – Luka Tešanović, umetnički rukovodilac – Goran Janković, dirigent – Vanja Urošević, kostimograf – Snežana Milković, dizajn – Nemanja Lukić i Vladan Dodevski.

Izuzetan muzičko – scenski nastup obe večeri, propraćen je ogromnim aplauzima, velikim brojem posetilaca, a poslata je i snažna poruka, a to je da da nikada ne zaboravimo naše korene, bogatu istoriju Srbije i Kosova i Metohije.

Izvor:https://va014.info/koncerti-za-pamcenje/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *