Kraj izlagačke sezone i proslavu 25 godina od osnivanja, Internacionalni studio „Radovan Trnavac Mića“ obeležio izložbom u galeriji „Terra“ u Kikindi

Gradske vesti

Kraj izlagačke sezone u 2022. godini, kao i proslavu jubileja 25 godina od osnivanja, Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ obeležio je izložbom umetničkih dela iz svoje kolekcije u Gradskoj galeriji „Terra“ u Kikindi.

Izložba je proistekla iz dogovora o dugoročnoj saradnji potpisanog sa Centrom za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde. Otpočela je u Valjevu, novembra meseca u Galeriji Studija, izložbom izabranih skulptura galerijskog formata nastalih na Simpozijumu „Terra“, koji se u Kikindi organizuje već 40 godina. Podsetimo, reč je o zasigurno najvećoj i jednoj od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u svetu.

Pored ove, programom predviđenim za sledeću godinu, iz Internacionalnog umetničkog studija najavljuju i realizaciju dogovorene međusobne saradnje sa Fakultetom likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Osim izlagačke aktivnosti, ona će uključiti još jedan, naročito značajan aspekt, koji se odnosi na valjevske srednjoškolce. Naime, prvi put, naši budući akademci, orijentisani ka profesionalnim karijerama iz oblasti vizuelnih umetnosti, kao i njihovi roditelji, moći će u neposrednoj komunikaciji sa predavačima i studentima ove prestižne obrazovne ustanove da dobiju potpune informacije o studijskim programima, te konkretne smernice i savete, koji će im olakšati upis na fakultete i dalji tok obrazovanja.

Takođe, u predstojećoj godini, Internacionalni umetnički studio se u punom kapacitetu vraća svojoj ustaljenoj praksi predstavljanja mladih i perspektivnih, kao i afirmisanih savremenih likovnih stvaralaca prisutnih na međunarodnih sceni. Dolazak i gostovanje stranih umetnika i predstavaljanje njihovih radova u Galeriji Studija, nakon dvogodišnjeg korona perioda, biće ponovo aktuelizovano, uz izvesne novine u načinu njihove umetničke promocije.

I dok Internacionalni umetnički studio najavljuje još jednu uspešnu izlagačku sezonu, o dosadašnjih četvrt veka rada ove kulturne ustanove možda najbolje govore reči člana Gradskog veća zaduženog za kulturu Nenada Patijarević.

„Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića” u svojih 25 godina postojanja ostvario je značajan doprinos u razvoju kulture i promociji likovne umetnosti u gradu Valjevu. Programske aktivnosti Studija u minulom period, realizovane kroz organizaciju izložbi eminentnih likovnih stvaralaca, objavljivanju publikacija, te edukativnim programima i radionicama, rezultirao je stvaranjem značajne kolekcije umetničkih dela jedinstvene u našem regionu. Takođe smo ponosni i na pionirski rad Studija u segmentu kulturne diplomatije, gde su kroz ostvarenu međnarodnu saradnju, na najbolji način promovisani kulturni i društveni dometi i potencijali našeg grada”, rekao je Patijarević.

Čestitke povodom ovog jubileja uputili su i mnogi istaknuti radnici iz javnog i kulturnog života grada, zemlje i inostranstva, kao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *